Nu, nu este galben! Ce culoare are, de fapt, Soarele?

18.08.2021
Nu, nu este galben! Ce culoare are, de fapt, Soarele?

Dacă vă întreabă cineva vreodată ce culoare are Soarele cu siguranță veți răspunde că este galben. Deși pare greu de crezut deoarece cu toții am învățat de mici copii că este galben, aflați că Soarele nu este galben. Care este adevărata culoare a Soarelui veți afla în rândurile de mai jos.

De ce vedem Soarele galben?

Motivul pentru care, privit de pe Pământ, Soarele ne apare galben, portocaliu sau roșu în timpul apusului și răsăritului este acela că atmosfera împrăștie lumina de la Soare în intervalul de lungimi de undă albastru și violet astfel încât culoarea percepută se schimbă în galben.

Efectul se numește Rayleigh este același efect care face ca cerul să fie albastru în timpul zilei, iar noaptea să devină negru, explică Cracked.com.

Pe măsură ce lumina violet și albastră se împrăștie, lungimea medie de undă vizibilă conferă culoarea aparentă a Soarelui.

Soarele aduce mai degrabă cu o uriașă minge de vată decât cu o minge de foc. Temperatura Soarelui ajunge la aproximativ 6.000 de grade Kelvin, situaţie în care orice stea are culoarea albă.

Atunci când razele solare sunt filtrate de atmosferă, acestea devin alb-gălbui, culoare cu care, noi oamenii, suntem obişnuiţi.

Soarele, la jumătatea ciclului de evoluție

Lumina Soarelui nu este o singură culoare, ci o combinație a spectrelor de emisie a tuturor elementelor din astru. Toate lungimile de undă se combină pentru a forma lumina albă, care este culoarea netă a Soarelui.

Pe măsură ce soarele apune, mai mult din lungimea de undă albastră este împrăștiată din cauza unghiului scăzut al soarelui față de noi. Asstfel, lumina trebuie să treacă prin mai multă atmosferă pentru a ajunge la noi.

Această difuzie crescută are ca rezultat vizibilitatea mai mică a lungimii de undă albastră și, astfel, ceea ce rămâne pare galben.

La fel, dacă în aer există praf sau alte particule, vor fi filtrate lungimi de undă mai mari, rezultând un cer roșu și, implicit, un Soare roșu.

Conform estimărilor, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani și se află la jumătatea ciclului principal de evoluție. Astronomii spun că omenirea se va mai putea bucura de lumina albă a Soarelui încă vreo cinci miliarde de ani.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising