Nu, nu este galben! Ce culoare are, de fapt, Soarele?

18.08.2021
Nu, nu este galben! Ce culoare are, de fapt, Soarele?

Dacă vă întreabă cineva vreodată ce culoare are Soarele cu siguranță veți răspunde că este galben. Deși pare greu de crezut deoarece cu toții am învățat de mici copii că este galben, aflați că Soarele nu este galben. Care este adevărata culoare a Soarelui veți afla în rândurile de mai jos.

De ce vedem Soarele galben?

Motivul pentru care, privit de pe Pământ, Soarele ne apare galben, portocaliu sau roșu în timpul apusului și răsăritului este acela că atmosfera împrăștie lumina de la Soare în intervalul de lungimi de undă albastru și violet astfel încât culoarea percepută se schimbă în galben.

Efectul se numește Rayleigh este același efect care face ca cerul să fie albastru în timpul zilei, iar noaptea să devină negru, explică Cracked.com.

Pe măsură ce lumina violet și albastră se împrăștie, lungimea medie de undă vizibilă conferă culoarea aparentă a Soarelui.

Soarele aduce mai degrabă cu o uriașă minge de vată decât cu o minge de foc. Temperatura Soarelui ajunge la aproximativ 6.000 de grade Kelvin, situaţie în care orice stea are culoarea albă.

Atunci când razele solare sunt filtrate de atmosferă, acestea devin alb-gălbui, culoare cu care, noi oamenii, suntem obişnuiţi.

Soarele, la jumătatea ciclului de evoluție

Lumina Soarelui nu este o singură culoare, ci o combinație a spectrelor de emisie a tuturor elementelor din astru. Toate lungimile de undă se combină pentru a forma lumina albă, care este culoarea netă a Soarelui.

Pe măsură ce soarele apune, mai mult din lungimea de undă albastră este împrăștiată din cauza unghiului scăzut al soarelui față de noi. Asstfel, lumina trebuie să treacă prin mai multă atmosferă pentru a ajunge la noi.

Această difuzie crescută are ca rezultat vizibilitatea mai mică a lungimii de undă albastră și, astfel, ceea ce rămâne pare galben.

La fel, dacă în aer există praf sau alte particule, vor fi filtrate lungimi de undă mai mari, rezultând un cer roșu și, implicit, un Soare roșu.

Conform estimărilor, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani și se află la jumătatea ciclului principal de evoluție. Astronomii spun că omenirea se va mai putea bucura de lumina albă a Soarelui încă vreo cinci miliarde de ani.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot