Curiozități despre Soare. Cât de puternică este gravitația Soarelui?

14.12.2022
Curiozități despre Soare. Cât de puternică este gravitația Soarelui?

Soarele este steaua din centrul Sistemului nostru solar. În jurul acestui corp ceresc gravitează mai multe planete, fapt pentru care de-a lungul timpului a fost văzut în multe civilizații ca un zeu și un aducător de speranță. Un lucru însă este cert, fără Soare nu ar exista viață pe Terra.

Lucruri mai puțin știute despre Soare

1. Soarele are peste 4,5 miliarde de ani. La început era un nor de praf și gaz, iar ulterior a format un centru masiv și a început să emane căldură.

2. Multe culturi antice credeau că Soarele este un zeu. Sistemul solar a fost denumit astfel după cuvântul roman „Sol”.

3. Soarele reprezintă aproximativ 99,86% din masa Sistemului Solar.

4. Diametrul Soarelui este de aproximativ 110 ori mai mare decât cel al Pământului.

5. Temperatura la suprafața Soarelui atinge 5.505 grade Celsius, iar în mijlocul acestui corp ceresc temperatura ajunge la 13.600.000 de grade Celsius.

6. Soarele generează cantități uriașe de energie prin combinarea nucleelor de hidrogen în heliu. Acest proces se numește fuziune nucleară. Potrivit specialiștilor în astronomie, aproximativ 74% din masa Soarelui este formată din hidrogen.

7. Lumina de la Soare ajunge pe Pământ în aproximativ 8 minute.

8. Soarele se află la 30.000 de ani lumină distanță de centrul galaxiei Calea Lactee.

9. Soarele este de aproximativ 1,3 milioane de ori mai mare decât Pământul.

10. Gravitația Soarelui este de 28 de ori mai puternică decât cea a Terrei.

11. Soarele produce un vânt solar care conține particule încărcate, precum electroni și protoni. Bula care înconjoară Soarele se numește heliosferă.

12. Petele solare sunt zone ale acestui corp ceresc care sunt mai reci decât restul suprafeței. Ele sunt mai închise la culoare decât zonele mai calde.

13. Soarele emite trei tipuri de energie: lumina vizibilă, lumina ultravioletă și radiația infraroșie.

14. Pământul realizează o rotație completă în jurul Soarelui în 365 de zile. Stratul de ozon al Terrei absoarbe majoritatea razelor ultraviolete dăunătoare ale Soarelui. Razele UV ale Soarelui au și proprietăți antiseptice.

15. Fără lumină de la Soare viața pe Pământ nu ar exista, deoarece nu ar mai avea loc procesul de fotosinteză.

16. Soarele face o rotire completă în jurul întregii galaxii o dată la 250 de milioane de ani.

17. Soarele are suficient combustibil nuclear pentru a rămâne așa cum este pentru încă 5 miliarde de ani.

18. Deoarece Pământul călătorește pe o orbită eliptică în jurul Soarelui, distanța dintre cele două corpuri variază de la 147 la 152 de milioane de kilometri.

19. Soarele se rotește în direcția opusă Pământului, de la vest la est, și nu ca Terra de la est la vest.

20. Celebrul Isaac Newton a dezvoltat o fobie față de Soare, după ce s-a uitat prea mult la el, potrivit seriousfacts.com.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot