Este adevărat că stelele ”devorează” planetele din jurul lor?

18.05.2023
Este adevărat că stelele ”devorează” planetele din jurul lor?

Universul este infinit și plin de corpuri cerești. Stelele sunt cele care luminează o mică parte din Cosmos, ajutând într-un fel sau altul la crearea vieții. Acestea pot străluci pentru multe miliarde de ani, oferind o oarecare stabilitate planetelor din jurul lor. Cu toate acestea, uneori, stelele își pot ”devora” corpurile cerești care gravitează în apropiere. Cum este posibil așa ceva?

Cum se formează un sistem solar?

Potrivit specialiștilor în astronomie, cele mai multe sisteme solare au între una și opt planete. Cu toate acestea, în timpul formării pot exista și 100 de planete, însă multe dintre ele sunt distruse în timpul acestui proces. Cu atâtea planete care orbitează în jurul unei singure stele, foarte puține ajung să aibă orbite stabile. Mai degrabă, planetele se vor ciocni între ele, unele vor fi aruncate din sistemul solar în întregime, iar altele vor cădea spre steaua lor și vor fi distruse.

Oamenii de știință au observat că toate stelele își ”devorează” planetele din jurul lor, atunci când se află spre sfârșitul vieții. Stelele sunt alimentate de fuziunea nucleară a hidrogenului din nucleele lor, hidrogen care se epuizează în cele din urmă. Ceea ce se întâmplă în continuare depinde de masa Soarelui. Astfel că cel cu masă mai mică se extinde și devine un gigant roșu, iar cel cu masă mare explodează în supernovă.

Indiferent de moartea stelară, planetele care orbitează în apropiere sunt condamnate. Când o stea devine o gigantă roșie, se poate extinde de mai multe ori decât dimensiunea sa originală, înghițind orice planetă care se află în zonă. O supernovă va distruge, de asemenea, orice planetă din apropiere și le va deteriora considerabil pe cele care se află mai îndepărtare.

Un alt mod în care stelele își ”mănâncă” planetele este prin decăderea treptată a orbitei lor. Dezintegrarea orbitală se poate întâmpla din cauza unei multitudini de factori, cum ar fi frecarea cauzată de o atmosferă, energia gravitațională a mareelor și rezistența electromagnetică. De asemenea, unele planete pot cădea pe orbite instabile și, în timp, se vor apropia de steaua lor. Procesul devine treptat mai rapid, pe măsură ce o planetă se apropie de Soare.

Ce se va întâmpla cu sistemul nostru solar?

Sistemul nostru solar nu este cu nimic diferit față de altele, astfel că și viitorul lui va fi la fel. Fiind o stea de masă medie, Soarele va rămâne în cele din urmă fără hidrogen și se va extinde pentru a deveni o gigantă roșie, umflându-se de mai multe ori decât dimensiunea sa actuală. Deși acest lucru nu se va întâmpla timp de cel puțin 4,5 miliarde de ani de acum înainte, atunci când va avea loc, Soarele va înghiți probabil orbitele planetelor Mercur și Venus. În funcție de cât de mare devine, acesta poate chiar ”devora” și Pământul. Chiar dacă nu va înghiți și Terra, Soarele se va apropia atât de mult de planeta noastră încât nu va mai exista viață pe ea, potrivit worldatlas.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot