Ce sunt ultravioletele? De ce se numesc astfel?

03.08.2023
Ce sunt ultravioletele? De ce se numesc astfel?

Lumea înconjurătoare este miraculoasă și fascinantă. Soarele este cea mai mare stea din sistemul solar, obiectul care ne luminează zilele și chiar nopțile. Statul la prânz în bătaia lui poate fi periculos din cauza ultravioletelor. Totuși, ce sunt ultravioletele și de ce se numesc astfel?

Ce sunt ultravioletele? Chiar sunt violete?

ultravioletele

Soarele este cea mai mare stea din sistemul nostru solar. Acesta ne oferă căldură și lumină. Chiar și pe timp de noapte, lumina pe care o vedem pe cer o datorăm tot Soarelui. Medicii specialiști recomandă să nu stăm în bătaia lui la orele de prânz. Atunci razele ultraviolete de la Soare au cea mai mare putere și ne pot cauza probleme de sănătate.

Sezonul cald este momentul în care suntem tentați să stăm cel mai mult afară în natură. Specialiștii ne spun că trebuie să fim atenți cu excesul de soare. Razele UV / ultraviolete sunt radiații electromagnetice care nu pot fi percepute de ochiul omenesc. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată.

Lumina intensă de la Soare conține printre altele și raze ultraviolete, iar expunerea îndelungată  la razele solare dăunează corpului, respectiv pielii. Acestea sunt de mai multe tipuri, printre care:

Cum ne putem proteja de radiațiile solare?

Chiar dacă vara este sezonul pentru bronzare, trebuie să avem grijă ca pielea noastră să nu fie expusă prea mult. Cel mai important sfat pe care îl poate oferi medicul este de a evita expunerea excesivă la razele solare. Dacă din păcate trebuie să ne deplasăm în mijlocul zilei, este important să ne dăm cu o cremă de protecție solară cu un grad ridicat. Aceasta trebuie aplicată la fiecare 2 ore, în cazul în care avem un nivel ridicat de transpirație.

Alt element important îl reprezintă hidratarea. Pe timp de căldură trebuie să consumăm un aport important de apă, depășind cei 2 litri zilnici deja recomandați.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot