Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?

22.05.2023
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?

Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate și de codul genetic. Cu alte cuvinte, se poate spune că deciziile luate de-a lungul timpului sunt determinate de mediul social, însă și de materialul genetic primit de la părinți.

În capitala Islandei, Reykjavik, un grup de cercetători a analizat ADN-ul a zeci de mii de oameni din întreaga lume pentru a determina identitatea unei persoane. Codul genetic a fost, ulterior, pus în paralel cu informațiile despre viața lor: deciziile în plan personal și profesional, dieta, hobby-urile și bolile avute, găsindu-se astfel un model general valabil.

Comportamentul uman, influențat de codul genetic

Compania islandeză de cercetare se numește deCODE genetics și a analizat 400.000 de coduri genetice, reușind astfel să înțeleagă cum funcționează anumite boli ereditare. Cercetătorii au folosit același proces pentru a găsi o legătură între comportamentul uman și materialului genetic primit de la părinți. Ca atare, stilul nostru de viață, deciziile luate în timp, capacitatea de a menține relațiile intime și preferințele culinare sunt determinate într-o bună măsură și de ceea ce este scris în ADN.

Dacă ne privim ca specie, ne cunoaștem pe baza informațiilor care trăiesc în genomul nostru și apoi a interacțiunii acestora cu mediul înconjurător, spune Kári Stefánsson, fondatorul deCODE genetics, potrivit bbc.com.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că informația din ADN primită de la părinți, împreună cu aproximativ 70 de mutații genetice spontane pe care le avem din întâmplare, ne influențează comportamentul mai mult decât se credea până în prezent.

Totul este scris în ADN

Datele colectate au evidențiat faptul că deciziile din viața de zi cu zi sunt determinate de mediul social, dar și de codul genetic. De exemplu, secvențierea genetică a arătat de ce unele persoane preferă să bea cafea, iar altele ceai.

Studierea ADN-ului a scos la iveală că unele îndeletniciri sau hobby-uri ale strămoşilor au fost transmise din generaţie în generaţie. Drept urmare, s-a descoperit că unele persoane au o înclinație către anumite activități, cum ar fi grădinăritul.

Nu am manifestat niciodată interes pentru grădinărit, chiar și atunci când mama mă târâse cu ea în grădina ei comunitară în copilărie. Nu-mi păsa deloc de roșiile hibride, de germinarea ardeilor și așa mai departe, dar când s-a ivit ocazia (ca adult), am avut un impuls de a mă orienta către așa ceva, a povestit Michael Woronko, un lucrător în asigurări din Ottawa, Canada, potrivit sursei citate mai sus.

Așadar, iată cum materialul genetic ne influențează viața mai mult decât credeam până acum. Totul este scris în ADN și determină cum sunt luate deciziile de-a lungul timpului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot