Românii au șmecheria în ADN. Cum a fentat legea omul care a adus a 2-a mașină pe străzile Bucureștiului?

11.06.2021
Românii au șmecheria în ADN. Cum a fentat legea omul care a adus a 2-a mașină pe străzile Bucureștiului?

Automobilul FN Herstal a fost primul care și-a făcut apariția pe străzile din București și, totodată, cel dintâi înmatriculat în Capitală.

Fabricată la Liege în anul 1900, mașina făcea parte dintr-o serie de 47 de exemplare produse de constructorul belgian, iar în România a ajuns cel cu numărul 40.

Automobilul i-a aparţinut inginerului Bazil G. Assan, fiul unui industriaș bogat al vremii, care a fost primul român care a explorat regiunile arctice şi primul român care a făcut o călătorie în jurul lumii.

Bazil a înmatriculat mașina la Primărie, însă, cum la acea vreme nu exista serviciu de circulație, aceasta a primit primul număr de înmatriculare din istorie: ”1B”.

Prima mașină înmatriculată în București cu un număr preferențial controversat

Fiecare apariție a lui Assan la bordul automobilului său pe Calea Victoriei stârnea reacții de uimire, curiozitate, dar și de invidie din partea trecătorilor, care botezaseră mașina ”Vaporul lui Assan”.

Printre invidioși s-a numărat și Prințul Valentin Bibescu, unul dintre descendenții domnitorilor români. Mare pasionat al sporturilor cu motor, își adusese propria mașină tocmai de la Paris și nu concepea ca altcineva să aibă un automobil înmatriculat înaintea lui.

Folosindu-se de influența lui, el a „tras sforile” și a reușit să convingă autoritățile Primăriei pentru a-i acorda lui primul număr preferențial. Deoarece vehiculul lui Assan primise deja nr. 1B, Prefectura Capitalei a găsit o soluţie de compromis, înregistrând automobilul lui Bibescu cu numărul de înmatriculare ”0B”.

Print Bibescu

Trăsură cu motor

FN Herstal arăta ca o trăsură cu patru locuri și era propulsată de un motor în doi cilindri, dispus frontal. Acesta era pus în funcțiune prin acționarea unei manivele, pe care erau dispuse toate comenzile: accelerația, ambreiajul și direcția.

Aprinderea era realizată prin scânteie electrică, iar viteza maximă cu care se putea deplasa automobilul era de 30 km/h.

Rezervorul de gazolină era amplasat sub bancheta destinată pasagerilor, iar sub banchetă se afla un rezervor cu apă. Răcirea se realiza prin intermediul unui radiator de tip serpentine.

Maşina era construită în totalitate din lemn, cu excepția pieselor motorului care erau realizate din oţel.

Foto: Hot News

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot