De ce se simt oamenii obosiți iarna?

05.01.2024
De ce se simt oamenii obosiți iarna?

Iarna este un anotimp atipic, genul de sezon cu care corpul uman trebuie să se obișnuiască. Îmbrăcați mai gros, bem băuturi calde, avem grijă să nu răcim și stăm mai puțin afară. Toate aceste elemente și multe altele fac ca oamenii să pară mai obosiți. De ce nu avem la fel de multă energie iarna ca vara?

Iarna nu-i ca vara

iarna

Iarna este genul de anotimp cu care organismul uman luptă an de an să se obișnuiască. Frigul specific perioadei reci face ca unii oameni să răcească, să se simtă mai obosiți, iar somnul acestora să fie mai dulce ca oricând. Programul de muncă nu se schimbă (din păcate), însă lumina pe care ochiul o percepe este din ce în ce mai puțină.

În lunile de iarnă, timpul de lumină este la minimul din an. Astfel că, în luna decembrie, soarele apune chiar și la ora 16:30. Pe timp de vară, ora 16:30 reprezintă perioada în care canicula se domolește, iar oamenii pot ieși să se plimbe.

Expunerea redusă la lumina soarelui duce la o senzație de lene. Acest lucru se datorează melatoninei, un hormon responsabil care ne ajută să adormim. Deoarece în timpul iernii există mai puține ore de lumină, corpul consideră automat că are nevoie de somn. Pentru a combate acest efect este nevoie de a sta afară cât mai mult când soarele este disponibil. Chiar dacă atmosfera este răcoroasă, aerul proaspăt ne ajută să ținem treze mintea și corpul.

Care este cea mai întunecată zonă din lume?

Cei mai mulți oameni se bucură în fiecare dimineață de răsăritul soarelui pentru a începe o nouă zi. Cu toate acestea, nu toate orașele au acest privilegiu. Cel mai întunecat loc de pe Terra se numește Olonkinbyen, o insulă care aparține Norvegiei.

În acest teritoriu locuiesc doar câteva persoane cu scopul de cercetare. În Olonkinbyen sunt doar 34 zile însorite pe an, în rest întunericul este starea de zi cu zi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot