De ce se simt oamenii obosiți iarna?

05.01.2024
De ce se simt oamenii obosiți iarna?

Iarna este un anotimp atipic, genul de sezon cu care corpul uman trebuie să se obișnuiască. Îmbrăcați mai gros, bem băuturi calde, avem grijă să nu răcim și stăm mai puțin afară. Toate aceste elemente și multe altele fac ca oamenii să pară mai obosiți. De ce nu avem la fel de multă energie iarna ca vara?

Iarna nu-i ca vara

iarna

Iarna este genul de anotimp cu care organismul uman luptă an de an să se obișnuiască. Frigul specific perioadei reci face ca unii oameni să răcească, să se simtă mai obosiți, iar somnul acestora să fie mai dulce ca oricând. Programul de muncă nu se schimbă (din păcate), însă lumina pe care ochiul o percepe este din ce în ce mai puțină.

În lunile de iarnă, timpul de lumină este la minimul din an. Astfel că, în luna decembrie, soarele apune chiar și la ora 16:30. Pe timp de vară, ora 16:30 reprezintă perioada în care canicula se domolește, iar oamenii pot ieși să se plimbe.

Expunerea redusă la lumina soarelui duce la o senzație de lene. Acest lucru se datorează melatoninei, un hormon responsabil care ne ajută să adormim. Deoarece în timpul iernii există mai puține ore de lumină, corpul consideră automat că are nevoie de somn. Pentru a combate acest efect este nevoie de a sta afară cât mai mult când soarele este disponibil. Chiar dacă atmosfera este răcoroasă, aerul proaspăt ne ajută să ținem treze mintea și corpul.

Care este cea mai întunecată zonă din lume?

Cei mai mulți oameni se bucură în fiecare dimineață de răsăritul soarelui pentru a începe o nouă zi. Cu toate acestea, nu toate orașele au acest privilegiu. Cel mai întunecat loc de pe Terra se numește Olonkinbyen, o insulă care aparține Norvegiei.

În acest teritoriu locuiesc doar câteva persoane cu scopul de cercetare. În Olonkinbyen sunt doar 34 zile însorite pe an, în rest întunericul este starea de zi cu zi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot