Cum ar trebui sa fie vremea în luna Decembrie?

28.12.2023
Cum ar trebui sa fie vremea în luna Decembrie?

Mama natură este în continuă schimbare iar acest lucru este vizibil. România este o țară cu un climat format din 4 anotimpuri. Începând cu Decembrie, până în Februarie, vremea este una înghețată în care frigul predomină atmosfera. Cu toate acestea, încălzirea globală a transformat Decembrie într-o lună caldă. Cum ar trebui să fie începutul iernii cu adevărat în România?

Cum ar trebui să fie vremea în luna Decembrie?

Decembrie

Ultimii ani ne-au demonstrat că vremea nu mai este cum ne povesteau părinții sau bunicii. Iernile în care zăpada era nelipsită de Crăciun au apus. Satele erau îmbrăcate în haine albe de zăpadă, iar orașele erau încremenite de omăt. Poveștile rudelor cu mai experiență în viață par să confirme ceea ce și știința spune. Lumea se schimbă, vremea se schimbă, iar ce era în urmă normal cu 100 de ani în urmă, acum poate părea interesant sau dubios.

Din punct de vedere calendaristic, începând cu luna Decembrie, temperaturile trebuie să fie la cotele cele mai mici. Cu toate acestea, există sărbători când termometrele nu scad sub 10 grade, lucru neobișnuit. Decembrie, Ianuarie și Februarie sunt desemnate ca fiind cele mai friguroase perioade ale anului în România.

Pentru a face o paralelă între perioade, ne vom raporta la anul 1985/1986 și 2022/2023. Vedem cum temperaturile diferă mult, fiind vizibilă o accentuare a idee de încălzire globală.

Din această comparație putem deduce faptul că iernile erau mai aprige în urmă cu zeci de ani decât sunt acum. Temperaturile sunt mai calde, zăpezile întârzie să apară, iar din acest motiv oamenii au de suferit. Lipsa zăpezii în anumite regiuni geografice duce la o întârziere a producerii agricole, iar ulterior acest lucru se transformă în creșterea prețurilor la raft.

Unde și când s-a înregistrat cea mai mică temperatură din România?

România se bucură de un climat moderat, în care temperaturile nu sunt nici foarte mari, dar nici foarte mici. Cu toate acestea, există perioade în care vremea ne poarte surprinde. De-a lungul istoriei, au existat episoade în care mama natură ne-a arătat de ce este capabilă.

În 1942, comuna Bod, din apropiere cu Brașov, a devenit celebră în România. Aici a fost înregistrată cea mai mică temperatură din țara noastră. Cele -38,5 grade Celsius au transformat ziua aceasta în una memorabilă, fiind cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în România. Minima zilei de 25 ianuarie 1942 a fost de -38,5 grade Celsius, iar maxima de doar -5,5.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot