Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”

22.10.2021
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”

Dacă ai sta de vorbă cu un bătrân ți-ar zice nostalgic că nimic nu mai este cum era o dată. Cei din generația de după anii ’80 ar încerca să-i contrazică, însă dacă ne uităm un pic în urmă, vom descoperi numeroase schimbări, unele mai bune, utile, altele care ne-ar putea distruge.

O dată cu încălzirea globală, chiar nu au mai stat cum trebuie lucrurile în întreaga lume. Ghețarii au început să se topească, verile să fie extrem de caniculare cu furtuni devastatoare, inundații care au distrus case și vieți omenești și multe alte catastrofe.

În România, de foarte mulți ani, nu mai avem patru anotimpuri delimitate de lunile anului. Toți am învățat că primăvara începe în martie, sezonul estival se deschide în iunie, coloritul superb al copacilor tomnatici ne încântă sufletul începând cu septembrie, iar Ziua Națională a României prevestește atmosfera idilică a sărbătorilor de iarnă.

Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României

Teoretic, clima din România este una continentală, ceea ce înseamnă că avem ierni reci și veri calde. Doar coasta Mării Negre are temperaturi mai blânde, însă nu cu mult. În țara noastră, iarna începe din decembrie și durează până în februarie. Aerul rece stagnează în straturile cele mai joase ale atmosferei, iar cerul este adesea înnorat. Zăpada este destul de comună, dar nu abundentă.

Temperaturile sunt relativ uniforme în majoritatea zonelor și scad în principal cu creșterea altitudinii. România, ca și alte părți ale Peninsulei Balcanice, este expusă focarelor de mase de aer rece din nordul Europei sau Rusia, cel mai probabil de la sfârșitul lunii noiembrie până la mijlocul lunii martie.

Pot scădea temperaturile la -15°C sau mai jos pe coastă și la -25°C sau mai jos în zonele interioare. Cea mai rece zonă este Transilvania, regiunea înconjurată de Carpați. Cel mai rece record al României este de -38,5 grade Celsius, înregistrat la Bod, județul Brașov, în 25 ianuarie 1942. În acea lună fatidică toate temperaturile au fost de-a dreptul glaciare. Cea mai caldă zi a lui ianuarie 1942 a avut -20 grade Celsius. „A fost frigul frigurilor”, își amintesc bătrânii.

Două decenii mai târziu, tot în luna ianuarie, s-au înregistrat temperaturi scăzute la  Joseni -38,0 ºC, în 18 ianuarie, Craiova (Balta Verde), -35,5ºC, în 25 ianuarie, Timișoara, -35,3 ºC, în 24 ianuarie, Cluj, -34,2 ºC, în 23 ianuarie, potrivit datelor furnizate de ANM.

Foto: azopan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot