Inevitabilul s-a produs: prima ploaie peste ghețari

24.08.2021
Inevitabilul s-a produs: prima ploaie peste ghețari

Pentru prima dată în istorie a plouat în Groenlanda, locul unde trăiesc eschimoșii. Se pare că a plouat pe vârfurile ghețarilor din Groenlanda, la înălțimi de peste 3000 de metri (în Groenlanda altitudinea maximă este de 3694 de metri). Motivul? Temperaturile au depășit limita înghețului pentru a 3-a oară în mai puțin de un deceniu.

În urmă cu puțină vreme în Groenlanda a plouat. Da, nu a nins, ci a plouat. Conform măsurătorilor, șapte miliarde de tone de apă au căzut peste calota de gheață. Aceasta a fost cea mai abundentă ploaie de când se fac înregistrările meteo din 1950, fiind o dovadă clară că Groenlanda se încălzește cu rapiditate, notează cnn.com. Majoritatea ploilor au căzut de pe coasta de sud-est a Groenlandei până la stația Summit.

„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent”, a declarat Ted Scambos de la Centrul Național pentru date privind gheața și zăpada din Statele Unite ale Americii.

Revine Groenlanda la starea inițială?

În mod ciudat, deși astăzi este doar gheață, Groenlanda era acoperită de păduri dese în urmă cu 450.000 până la 900.000 de ani. Oamenii de știință au găsit în urma săpăturilor ADN de copaci, dar și de fluturi și alte insecte. Astăzi, însă, stratul de gheață este gros de până la 3.500 de metri.

Câți oameni locuiesc în Groenlanda?

Groenlanda a început să fie locuită abia acum 4.500 de ani. Deși are o suprafaţă de 2.130.800 km pătraţi, insula are „doar” 80 de km de drumuri și aproximativ 56.000 de locuitori. Groenlanda este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei. Nu există străzi sau trenuri menite să lege orașele între ele. Există străzi numai pe teritoriul orașelor, dar ele se termină la capătul localităților. Pentru a ajungeă dintr-un loc în altul, groenlandezii călătoresc exclusiv cu avionul, cu barca, cu elicopterul, cu snowmobilul sau cu sania trasă de câini.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot