Ce se va întâmpla cu România când se vor topi ghețarii? Ce orașe vor dispărea sub ape?

01.03.2021
Ce se va întâmpla cu România când se vor topi ghețarii? Ce orașe vor dispărea sub ape?

Pe măsură ce temperatura globală medie crește, ghețarii se topesc. Când ghețarii se vor fi topit definitiv, pentru locuitorii din apropierea mărilor se anunță un scenariu apocaliptic. Mii de așezări vor ajunge sub ape. Definitiv. 

Cu suficientă topire glaciară, nivelul mării poate crește. Pentru ca un ghețar să se retragă, trebuie să se topească. Gheața dispare și marginea frontală a ghețarului se deplasează în susul văii.

Topirea glaciară crește debitul de apă și creează văi și râuri. De asemenea, creează lacuri glaciare, care pot duce la inundații fulgerătoare periculoase, cunoscute sub numele de tsunami de munte, dacă fluxul este blocat și barajele naturale se rup.

Ce regiuni intră sub apă?

Un ghețar instabil de mărimea Floridei riscă să se topească în ocean cu o rată mult mai rapidă decât se aștepta, un eveniment care ar putea duce la niveluri periculoase ale mării în anii următori.

Un nou studiu finanțat de NASA a aruncat o privire asupra instabilității ghețarului Thwaites din Antarctica și a găsit câteva vești proaste: ghețarul devine din ce în ce mai instabil. Ghețarii se topesc de ceva vreme, dar nu în acest ritm. În anii 1980, Thwaites a pierdut aproximativ 40 de miliarde de tone de gheață pe an. Cât a pierdut în ultimii ani? Acest număr a crescut la 252 miliarde de tone pe an.

Oamenii de știință se tem că pe măsură ce criza climatică continuă, Thwaites ar putea atinge un punct de neîntoarcere – în esență, un punct în care topirea nu ar putea fi inversată, chiar dacă temperaturile încetează să crească. Și ca un apel nu atât de blând: nimeni nu se așteaptă ca temperaturile să nu mai crească.

Ce se va întâmpla cu România când se vor topi ghețarii?

Unii oameni de știință spun că ar fi nevoie de mai mult de 5.000 de ani pentru a se topi toți. Dacă vom continua să adăugăm carbon în atmosferă, vom crea foarte probabil o planetă fără gheață, cu o temperatură medie de 27℃ în loc de 14℃ cât sunt în prezent.

În Europa, unele orașe, ca Londra, Bruxelles, Roma, Amsterdam vor deveni o amintire, iar Veneția ar fi „revendicată” de Marea Adriatică. Mii de ani de acum înainte, în acest scenariu catastrofal, Țările de Jos se vor „preda” mării, iar cea mai mare parte a Danemarcei va dispărea și ea, notează atlas-geografic.net.

În ceea ce privește România, multe regiuni din țară ar putea fi afectate. Dobrogea ar fi acoperită de ape în aproape în totalitate, iar sudul Moldovei și Bărăganul ar fi, de asemenea, inundat. Dacă Dunării îi va crește nivelul apei, aceasta va inunda întreaga parte sudică a țării, punând în pericol chiar și Bucureștiul. Principalele orașe care vor sfârși sub ape sunt Constanța, Brăila, Galați, Focșani, Buzău și o bună parte din București.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot