Care este cel mai mare avion din lume? Ce dimensiuni are?

11.12.2020
Care este cel mai mare avion din lume? Ce dimensiuni are?

Oamenii pasionați de aviație își setează alerte pe aplicațiile de tip FlightRadar pentru a urmări decolarea și zborurile celui mai mare avion din lume. Antonov AN-225 sau An-225 Mriya este considerat și cea mai grea aeronavă construită vreodată, chiar mai mare decât un Airbus A380 si mai grea decat Hughes H-4 “Spruce Goose.

Antonov AN-225 a intrat într-un program major de întreținere și actualizare în octombrie 2018, iar la un an jumătate s-a pus din nou în mișcare.

Nava de marfă cu șase motoare a fost construită inițial la sfârșitul anilor 1980. Proiectarea ei a durat doar trei ani și jumătate și a servit la transportului navetei rusești Buran. A fost construită de Antonov ASTC în Ucraina. În anul 2009, avionul a fost revopsit culorile steagului ucrainean (albastru-galben).

Scopul celui mai mare avion din lume a fost utilizarea în programul spațial sovietic ca un înlocuitor pentru Myasishchev VM-T ‘Atlant’.

Greutatea aeronavei este de 285 de tone și poate să decoleze cu o greutate de 640 de tone. Însă pentru a decola încărcat la maxim este nevoie de o pistă lungă de 3.5 km. Viteza de croazieră a navei Antonov AN-225 este de 800 km/h.

Datorită performanțelor și a unicității sale, aeronava a doborât peste 240 de recorduri și a intrat în Cartea Recordurilor. Prima oară a decolat la 21 decembrie 1988 de la Kiev, operând un zbor de 74 de minute.

Au fost comandate două avioane de acest tip, însă doar unul singur a fost terminat. Cel de-al doilea avion este construit în proporție de 60-70% și dacă se vor găsi fonduri, el va fi finalizat în trei ani.

Caracteristicile tehnice ale navei Antonov AN-225

Potrivit airlines travel, lungimea navei este de 84 m, iar înălțimea de 18,1 m. Anvengura aripilor este de 88,40 m și suprafața acestora de 905 mp.

Alte date tehnice:

Capacitate combustibil 300 t
Volum cargo 1300 mc
Lungime cargo 43,35 m
Lățime cargo 6,40 m
Înălțime cargo 4,40
Autonomie cu maxim de combustibil 15.400 km
Autonomie cu incarcatura maxima 4.000 km
Altitudine maximă 11.000 m

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot