A existat un singur condamnat în Groenlanda. Era… român. De ce oamenii din Groenlanda comunică cu jumătăți de cuvinte?

20.05.2022
A existat un singur condamnat în Groenlanda. Era… român. De ce oamenii din Groenlanda comunică cu jumătăți de cuvinte?

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume, cu o suprafață de 10 ori mai mare decât cea a României. Acest teritoriu insular este situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, având un statut autonom, deși aparține de Regatul Danemarcei.

Cea mai mare parte a Groenlandei este acoperită de gheață, exceptând o mică bucată, cât suprafața unui județ din România, unde trăiesc aproximativ 55.000 de locuitori. Capitala regiunii se numește Nuuk și are o populație de 15.000 de locuitori, aici existând un spital, un aeroport, o bancă, un penitenciar, dar și autorități care să aplice legea.

Singurul om condamnat în Groenlanda este un român

Cu toate că te-ai aștepta ca în această parte a lumii să nu existe infracțiuni, fiind o zonă ferită de tentații. Ei bine, un român a încălcat legea și aici. Buligă Costel, din Vaslui, a fost condamnat la șase luni de pușcărie pentru furt, acum 4 ani de zile. După ce și-a ispășit pedeapsa, el a refuzat să părăsească incinta, astfel că a fost angajat ca gardian și om de serviciu.

Oamenii comunică doar cu jumătate de cuvinte

Românul nostru s-a adaptat repede și a învățat să comunice, precum localnicii, cu jumătate de cuvinte, restul trebuind să fie dedus de interlocutor. Această situație inedită a fost cauzată de frigul foarte puternic, oamenii utilizând, într-o conversație, cât mai puține litere și cuvinte pentru a nu le îngheța amigdalele.

Țara are un Parlament cu 31 de membri, care se întrunesc doar vinerea, fiindcă ocupația de bază o reprezintă pescuitul. Groenlanda a fost membru UE, însă a renunțat rapid după ce i se impusese cât pește să vândă. Deși nu are armată, această țară insulară face parte din NATO, prin intermediul Regatului Danemarcei, care îi este tutore.

Premierul Kim Kielsen a susținut întotdeauna independența țării și a avertizat Danemarca că Groenlanda nu este o colonie și ar fi bine să îi respecte statutul autonom, iar dacă vrea să fie recunoscută ca tutore ar fi bine să scoată ceva bani din buzunar. Lucru care s-a și întâmplat, iar Danemarca plătește o treime din bugetul Groenlandei doar pentru a fi respectată.

Americanii plătesc bani frumoși Groenlandei pentru o bază militară

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945) o bună parte din coloniile daneze au fost ocupate de germani. Drept urmare, ambasadorul Danemarcei a cerut Statelor Unite ale Americii să ajute țara sa prin cumpărarea teritoriilor ocupate de nemți printre care și Groenlanda.

Acest lucru s-a întâmplat, iar americanii și-au ridicat o bază militară la Thule, în Groenlanda. Danemarca nu a mai putut obiecta, fiind încheiat un acord, însă a cerut ca și steagul ei să se vadă în zonă. Unitatea militară a fost dezvoltată, ulterior, ajungând ca aici să lucreze 10.000 de soldați americani.

În anul 1968, un accident nuclear a avut loc în zonă, din cauza unui bombardier care s-a prăbușit, iar soldații americani au fugit mâncând pământul. Dintre aceștia, doar 600 au mai rămas în urmă pentru a ajuta la decontaminarea zonei de material radioactiv. Ulterior, autoritățile americane decid ca în regiune să ridice o altă bază militară, de ultimă generație. De data aceasta, însă premierul Groenlandei, Kim Kielsen, pus în anul 2014, vine cu o idee.

Americanii trebuie să plătească pentru terenul folosit. Aceștia au rămas stupefiați și au întrebat cât trebuie să achite. Premierul i-a anunțat pe oficialii americani că trebuie să plătească 180 de milioane de dolari pe an, fiindcă cetățenii săi sunt expuși în cazul unui conflict global. Președintele Statelor Unite ale Americii, la acea vreme, Donald Trump a făcut o criză de isterie la aflarea veștii și a cerut ca țara lui să facă o ofertă de cumpărare a insulei. Răspunsul lui Kim Kielsen a venit imediat.

Noi suntem inuiți (eschimoși), noi nu ne vindem țara, dacă vreți să mai stați aici, trebuie să plătiți acum…. 360 milioane USD pe an, fiindcă ne-ați insultat cu oferta voastră de cumpărare și am dublat chiria.

De la 1 ianuarie 2021, Groenlanda primește această sumă de bani de la Statele Unite ale Americii, iar fiecare localnic încasează 300 de dolari pe lună.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot