Ce se găsește sub gheața din Groenlanda?

04.11.2021
Ce se găsește sub gheața din Groenlanda?

Fridtjof Nansen, liderul primei expediții care a traversat Groenlanda, a descris odată ceea ce a găsit în Arctica drept „marea aventură a gheții, adâncă și pură ca infinitul”. Nansen, care și-a efectuat călătoria în 1888, nu ar fi putut ști despre minunile ascunse sub peisajul înghețat.

Astăzi, datorită radarului și altor tehnologii, partea din Groenlanda care se află sub stratul de gheață de 3.000 de metri grosime este în centrul atenției. Aceste noi instrumente dezvăluie un peisaj complex, invizibil, care deține indicii despre trecutul, dar și despre viitorul Arcticii.

Ce se găsește sub gheața din Groenlanda?

Calota de gheață Groenlanda ascunde cel mai lung canion din lume. Descoperit în 2013, canionul se întinde pe 740 de kilometri de la cel mai înalt punct din centrul Groenlandei până la ghețarul Petermann de pe coasta de nord-vest. Este mult mai lung decât Marele Canion Yarlung Tsangpo din China, cel mai lung canion de pe planetă care se poate vedea de fapt, de 496 km.

Părți ale canionului pot direcționa apa de sub calota de gheață către mare. Probabil s-a format înaintea calotei de gheață și a fost cândva canalul unui râu puternic.

Canionul nu este singura parte ascunsă a peisajului de sub gheața Groenlandei. Decenii de cartografiere a insulei cu ajutorul radarului care pătrunde gheața (care este de obicei montat pe avioane) au scos la iveală lanțuri muntoase și fiorduri cufundate sub calota de gheață.

Cu sute de mii sau milioane de ani în urmă, înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheață, aici se afla un lac de mărimea Rhode Island (suprafață: 3.144 km²) și Delaware (suprafață: 6.452 km²) la un loc.

Astăzi, lacul este o depresiune plină de sedimente. Dar cândva a fost umplut cu apă având o adâncime de 250 m în unele locuri. Bazinul lacului acoperă 7.100 km pătrați și a fost alimentat de cel puțin 18 cursuri diferite.

Albia lacului ar putea deține indicii valoroase despre clima arcticii din trecutul îndepărtat, deși descoperirea acestor secrete ar necesita forarea celor 1,8 km de gheață care acoperă acum așezarea antică.

În partea de jos a unei probe de miez de 1,4 km, care a fost prelevată în 1966 la Camp Century în timpul Războiului Rece, cercetătorii au descoperit „plante fosile și biomolecule bine conservate” care datează de acum un milion de ani.

Miezul provine din nord-vestul Groenlandei, iar plantele ținute înăuntru pot să fi crescute într-o pădure boreală. O astfel de pădure ar putea crește doar în condiții în mare parte fără gheață, sugerând că părți din calota de gheață a Groenlandei ar putea fi mai tinere decât credeau cercetătorii.

Foto: Pexels.com

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising