De ce îngheață Marea Neagră la mal când este foarte frig?

01.12.2020
De ce îngheață Marea Neagră la mal când este foarte frig?

Marea Neagră este situată între Europa și Asia și are ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Peste tot pe unde se întinde Marea Neagră atrage milioane de turiști, în special în timpul estival când se poate face plajă pe țărmurile sale.

Cum a fost numită Marea Neagră astfel?

De-a lungul istoriei, Marea Neagră a avut mai multe denumiri, astfel, cimerienii, primii locuitori din aceste zone, au numit-o „Marea albastră”. Poporul grec i-a spus „Marea primitoare”, iar bizantinii „Marea Crivăţului”.

Numele de „Mare Neagră” a fost dat de turci și provine din asocierea pe care o făceau popoarele antichităţii şi evului mediu, între punctele cardinale şi culori şi fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar şi de români astfel: Estul – Răsărit, Vestul – Apus, Nordul Miazănoapte (locul de unde vine întunericul/frigul) iar Sudul-Miazăzi (locul de unde vine lumina/căldura), scriu cei de adevarul.ro.

De ce îngheață Marea Neagră doar la mal?

Marea Neagră este una dintre mările cu cea mai scăzută salinitate de pe Pământ și cu toate acestea ea nu îngheață foarte mult când este frig. Acest lucru se datorează faptului că în ea se revarsă mai multe fluvii, care aduc circa 600 kilometri cubi de apă dulce pe an.

Temperatura apei variază la suprafață: vara până la 29 de grade Celsius, iar iarna până la 0 grade Celsius. Lumina pătrunde în largul mării la o adâncime maximă de 150–200 metri. Iarna când curenții sunt mari pot apărea valuri care ating 5–10 metri.

Așa arată înghețată Marea Neagră, la mal

 

De exemplu, valorile de salinitate ale Mării Negre se încadrează între 10 – 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are Marea Mediterană. La temperaturi foarte scăzute malurile mării îngheață, întinzându-se pe câțiva zeci sau sute de metri în larg, oferind un spectacol de basm.

În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit, fiind între 7 și 12 la mie. În anul 1929, în Constanța, temperatura a scăzut până la minus 25 de grade Celsius, iar Marea Neagră a înghețat pe o suprafață de 5 kilometri de la mal.

Foto: youtube.com și ro.goobix.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot