De ce îngheață Marea Neagră la mal când este foarte frig?

01.12.2020
De ce îngheață Marea Neagră la mal când este foarte frig?

Marea Neagră este situată între Europa și Asia și are ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Peste tot pe unde se întinde Marea Neagră atrage milioane de turiști, în special în timpul estival când se poate face plajă pe țărmurile sale.

Cum a fost numită Marea Neagră astfel?

De-a lungul istoriei, Marea Neagră a avut mai multe denumiri, astfel, cimerienii, primii locuitori din aceste zone, au numit-o „Marea albastră”. Poporul grec i-a spus „Marea primitoare”, iar bizantinii „Marea Crivăţului”.

Numele de „Mare Neagră” a fost dat de turci și provine din asocierea pe care o făceau popoarele antichităţii şi evului mediu, între punctele cardinale şi culori şi fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar şi de români astfel: Estul – Răsărit, Vestul – Apus, Nordul Miazănoapte (locul de unde vine întunericul/frigul) iar Sudul-Miazăzi (locul de unde vine lumina/căldura), scriu cei de adevarul.ro.

De ce îngheață Marea Neagră doar la mal?

Marea Neagră este una dintre mările cu cea mai scăzută salinitate de pe Pământ și cu toate acestea ea nu îngheață foarte mult când este frig. Acest lucru se datorează faptului că în ea se revarsă mai multe fluvii, care aduc circa 600 kilometri cubi de apă dulce pe an.

Temperatura apei variază la suprafață: vara până la 29 de grade Celsius, iar iarna până la 0 grade Celsius. Lumina pătrunde în largul mării la o adâncime maximă de 150–200 metri. Iarna când curenții sunt mari pot apărea valuri care ating 5–10 metri.

Așa arată înghețată Marea Neagră, la mal

 

De exemplu, valorile de salinitate ale Mării Negre se încadrează între 10 – 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are Marea Mediterană. La temperaturi foarte scăzute malurile mării îngheață, întinzându-se pe câțiva zeci sau sute de metri în larg, oferind un spectacol de basm.

În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit, fiind între 7 și 12 la mie. În anul 1929, în Constanța, temperatura a scăzut până la minus 25 de grade Celsius, iar Marea Neagră a înghețat pe o suprafață de 5 kilometri de la mal.

Foto: youtube.com și ro.goobix.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot