Cum sunt folosite scoicile pentru a verifica calitatea apei?

11.12.2023
Cum sunt folosite scoicile pentru a verifica calitatea apei?

În prezent, există tehnologii care pot îndeplini tot felul de sarcini și pot ușura munca zilnică. Cu toate acestea, sunt unele locuri în lume unde oamenii se bazează pe natură pentru a rezolva anumite probleme. Deși pare greu de crezut, unii cercetători se bazează pe scoici și midii pentru a monitoriza calitatea apei. În ciuda faptului că majoritatea dintre noi sunt obișnuiți să vadă mai degrabă scoici pe o farfurie elegantă de cină, unele dintre ele au o misiune mai importantă – monitorizarea purității apei potabile.

Calitatea apei, verificată cu ajutorul scoicilor

Se pare că în unele locuri din lume se folosesc scoici și midii pentru a testa cât de limpede este apa. De exemplu, calitatea apei din Varșovia, capitala Poloniei, este monitorizată de… scoici. Orașul Varșovia își primește apa dintr-un râu, iar principala pompă de apă are 8 scoici cărora le sunt atașate declanșatoare pe cochilii. Dacă apa devine prea toxică, scoicile se închid în cochilie, iar declanșatoarele opresc automat alimentarea cu apă a localității. Incredibil, nu-i așa?

Compania Municipală de Apă și Canalizare din capitala Poloniei confirmă utilizarea peștilor și midiilor pentru biomonitorizare. Experții în domeniu au explicat că utilizează biomonitorizarea la stațiile de apă din Varșovia pentru a crește siguranța procesului de tratare a apei.

Se pare că moluștele trec printr-un proces de aclimatizare, după ce sunt prinse și aduse în laborator. Procesul durează aproximativ două săptămâni. În această perioadă, oamenii de știință determină, de asemenea, deschiderea naturală a cochiliilor, fiindcă scoicile lasă o deschidere ușoară a carapacei pentru a se hrăni. Într-o oră, o scoică poate filtra și, astfel, analiza calitatea a 1,5 litri de apă. Ele trăiesc doar în ape complet curate și își închid cochiliile imediat dacă simt vreo impuritate.

Scoicile sunt selecționate atent

Fiecare scoică este atent selecționată de către oamenii de știință și trece printr-un proces de aclimatizare. După ce trece de acest proces, scoicile sunt plasate într-un rezervor cu flux special proiectat. Ele sunt conectate la sistemul de verificare a calității apei, care trimite date către un computer și înregistrează gradul în care cochiliile scoicilor sunt deschise tot timpul. În cazul în care calitatea apei se deteriorează, scoicile își închid cochiliile pentru a se izola de mediul contaminat. Acest lucru declanșează automat o alarmă și oprește furnizarea de apă în timp ce oamenii de știință efectuează teste de laborator.

Pentru ca scoicile să nu se obișnuiască cu apa testată, ele servesc doar timp de trei luni. După ce își încheie serviciul, sunt transportate înapoi în aceeași apă de unde au fost luate și sunt marcate de către oamenii de știință pentru a nu lua aceleași scoici din nou.

Această metodă de biomonitorizare este una dintre cele mai eficiente tehnologii dovedite pentru testarea calității apei. Conform cercetătorilor, midiile monitorizează calitatea apei pentru peste 8 milioane de oameni din Polonia. Potrivit informațiilor oficiale și Minneapolis, din Statele Unite ale Americii, folosește această metodă. Serviciile de Tratare și Distribuție a Apei din Minneapolis folosesc 12 midii pentru menținerea apei curate și sigure, potrivit boredpanda.com.

Foto: Depositphotos.com și boredpanda.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot