Tratatul de la Varșovia: Momentul în care Rusia și aliații au făcut un acord ca răspuns la NATO. România, printre statele fondatoare

06.03.2023
Tratatul de la Varșovia: Momentul în care Rusia și aliații au făcut un acord ca răspuns la NATO. România, printre statele fondatoare

NATO a apărut în anul 1949, având 12 țări fondatoare – SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Portugalia, Italia – din necesitatea de a bloca expansiunea comunismului și a URSS în lume. Obiectivul oficial era cel de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Multe dintre principiile aplicate de SUA în timpul Războiului Rece sunt bazate pe scrierile lui George Kennan.

Ce a fost Pactul de la Varșovia?

Pactul de la Varșovia/Tratatul de la Varșovia a apărut în 1955, ca răspuns la integrarea în NATO a Germaniei de Vest (RFG). Numit în mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare și asistența mutuală, Tratatul a fost o alianță militară a țărilor comuniste din Estul Europei – Albania, Bulgaria, România, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, RDG (Germania de Est) și URSS. Acest pact a fost inițiat de către Nikita Hrușciov. Cu excepția Iugoslaviei, toate statele comuniste ale Europei Răsăritene au semnat acest pact.

Scopul principal al Tratatului de la Varșovia a fost de a consolida legăturile dintre țările socialiste europene și de a crea un sistem defensiv care să le protejeze împotriva unei posibile agresiuni occidentale. Acest tratat a garantat, de asemenea, sprijin militar reciproc în cazul unui atac împotriva oricăruia dintre membrii săi și a prevăzut o serie de măsuri pentru coordonarea politicii externe și militare a statelor semnatare.

În plus față de implicarea sa militară, Tratatul de la Varșovia a jucat un rol important în încurajarea colaborării economice și culturale între țările membre. Totuși, tratatul și alianța au fost percepute negativ de către statele occidentale, care le-au considerat o amenințare la adresa securității lor și o manifestare a expansiunii sovietice în Europa de Est.

Pactul și-a încetat existența în martie 1991. România a fost membră a tratatului de la înființare până în 1991.

Ambele puteri victorioase în cel De-al Doilea Război Mondial (Rusia și Germania) au urmărit să-și securizeze granițele și să se protejeze după terminarea războiului. SUA, care avea drept „granițe” la est și la vest cele două oceane, Atlantic și Pacific, și-a dezvoltat cea mai puternică flotă din lume pentru a o apăra de o eventuală invazie. Și a cultivat relații de prietenie cu cei doi mari vecini, Canada, aliată NATO, și Mexic.

Care sunt țările care fac parte din NATO?

Astăzi, 30 de țări sunt membre ale alianței. Membrii inițiali (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (anul 1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia,Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009) și Muntenegru (2017). Cel mai tânăr membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, care a aderat la Alianță pe data de 27 martie 2020.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot