Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Germania este a doua țară a Europei din punct de vedere al populației. Peste 80 milioane de cetățeni trăiesc în cea mai mare putere economică a continentului. Nivelul economic ridicat al Germaniei atrage anual foarte mulți imigranți. La nivel etnic, populația țării este formată din multe naționalități: polonezi, sirieni, italieni și turci. Aceștia din urmă sunt minoritatea principală a țării. Totuși, de ce sunt mulți etnici turci în Germania?
Turiștii și chiar cei care aleg să se stabilească în Germania găsesc în această țară o arhitectură sumbră, închisă la culoare, din cauza zonei specifice, dar și o populație cu o stare de spirit depresivă. După căderea celui de-al 3-lea Reich și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania pe care noi o cunoaștem astăzi s-a împărțit în 2 zone social-economice. RDG și RFG. Prima, cu un regim comunist, iar cea din urmă condusă de un regim democratic vestic. Reconstrucția Germaniei de Vest de după război a pornit prin ample politici de industrializare și manufacturare. Această perioadă este denumită de către specialiști „Miracolul economic”.
Totuși, decizia construirii Zidului din Berlin în 1961 a dus la o criză majoră în piața muncii. Germania comunistă a blocat fluxul imigraționist venit din partea estică, forțând conducătorii RFG-ului să vină cu idei noi. La data de 30 octombrie 1961 este semnat un acord de recrutare a forței de muncă între Germania de Vest și Republica Turcă. Acest acord a însemnat chemarea cetățenilor turci pentru a munci pe o perioadă limită de 2 ani. Și așa a început totul.
Majoritatea cetățenilor turci care au emigrat în Germania doreau să locuiască și să muncească temporar, iar la final să se întoarcă în Turcia pentru a-și construi un viitor cu banii câștigați. Recesiunea și criza petrolului din perioada 1966-1973 au dus la întoarcerea unor cetățeni, însă la începutul anilor 1980 politica deschisă de migrație le-a permis turcilor întoarcerea în Germania. În anul 1989 regimul comunist este înfrânt iar Germania se unifică. Alipirea celor două țări a creat în interiorul statului o problemă de identitate națională.
„Am chemat muncitori și au venit oameni”, scriitorul Max Frisch, despre turcii veniți în Germania
Cetățenii regiunilor estice, având un sentiment puternic anti-imigranți, au pornit diferite acțiuni de violență împotriva comunităților turce. Teama apariției grupurilor neonaziste a dus la conștientizarea publicului cu privire la problemele de integrare, astfel cei mai mulți germani liberali au optat pentru țară cu o societate multiculturală. În prezent, peste 7 milioane de cetățeni de origine turcă locuiesc în Germania, aceasta fiind una dintre cele mai mari comunități de imigranți din Europa.
La nivel mondial, Germania intră în topul țărilor cu o politică imigraționistă permisivă. În 2015, Criza Refugiaților a reprezentat o problemă social-economică intens dezbătută la nivel european. Angela Merkel, cancelarul de la acea vreme, a confirmat politica deschisă a țării prin sintagma „We can do this!” („Putem să facem asta!”). Discursul ei s-a tradus prin primirea a 1 milion de refugiați. Cei mai mulți dintre refugiați s-au îndreptat către Germania, acolo având deja rude sau prieteni. Mai mult decât atât, Germania a fost una dintre țările care a adoptat politici de coeziune pentru a ajuta refugiații. Acestora li s-au oferit permise de ședere, li s-a permis accesul în școli pentru a învăța limba germană și au fost introduși în câmpul muncii.
Foto: Depositphotos.com