De ce sunt mulți turci în Germania?

05.08.2022
De ce sunt mulți turci în Germania?

Germania este a doua țară a Europei din punct de vedere al populației. Peste 80 milioane de cetățeni trăiesc în cea mai mare putere economică a continentului. Nivelul economic ridicat al Germaniei atrage anual foarte mulți imigranți. La nivel etnic, populația țării este formată din multe naționalități: polonezi, sirieni, italieni și turci. Aceștia din urmă sunt minoritatea principală a țării. Totuși, de ce sunt mulți etnici turci în Germania?

De ce sunt mulți turci în Germania?

etnici turci

Turiștii și chiar cei care aleg să se stabilească în Germania găsesc în această țară o arhitectură sumbră, închisă la culoare, din cauza zonei specifice, dar și o populație cu o stare de spirit depresivă. După căderea celui de-al 3-lea Reich și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania pe care noi o cunoaștem astăzi s-a împărțit în 2 zone social-economice. RDG și RFG. Prima, cu un regim comunist, iar cea din urmă condusă de un regim democratic vestic. Reconstrucția Germaniei de Vest de după război a pornit prin ample politici de industrializare și manufacturare. Această perioadă este denumită de către specialiști „Miracolul economic”.

Primii turci ajung în Germania după 1960

Totuși, decizia construirii Zidului din Berlin în 1961 a dus la o criză majoră în piața muncii. Germania comunistă a blocat fluxul imigraționist venit din partea estică, forțând conducătorii RFG-ului să vină cu idei noi. La data de 30 octombrie 1961 este semnat un acord de recrutare a forței de muncă între Germania de Vest și Republica Turcă. Acest acord a însemnat chemarea cetățenilor turci pentru a munci pe o perioadă limită de 2 ani. Și așa a început totul.

Câți cetățeni de origine turcă sunt în Germania?

Majoritatea cetățenilor turci care au emigrat în Germania doreau să locuiască și să muncească temporar, iar la final să se întoarcă în Turcia pentru a-și construi un viitor cu banii câștigați. Recesiunea și criza petrolului din perioada 1966-1973 au dus la întoarcerea unor cetățeni, însă la începutul anilor 1980 politica deschisă de migrație le-a permis turcilor întoarcerea în Germania. În anul 1989 regimul comunist este înfrânt iar Germania se unifică. Alipirea celor două țări a creat în interiorul statului o problemă de identitate națională.

„Am chemat muncitori și au venit oameni”, scriitorul Max Frisch, despre turcii veniți în Germania

Cetățenii regiunilor estice, având un sentiment puternic anti-imigranți, au pornit diferite acțiuni de violență împotriva comunităților turce. Teama apariției grupurilor neonaziste a dus la conștientizarea publicului cu privire la problemele de integrare, astfel cei mai mulți germani liberali au optat pentru țară cu o societate multiculturală. În prezent, peste 7 milioane de cetățeni de origine turcă locuiesc în Germania, aceasta fiind una dintre cele mai mari comunități de imigranți din Europa.

Politica imigraționistă în prezent

La nivel mondial, Germania intră în topul țărilor cu o politică imigraționistă permisivă. În 2015, Criza Refugiaților a reprezentat o problemă social-economică intens dezbătută la nivel european. Angela Merkel, cancelarul de la acea vreme, a confirmat politica deschisă a țării prin sintagma „We can do this!” („Putem să facem asta!”). Discursul ei s-a tradus prin primirea a 1 milion de refugiați. Cei mai mulți dintre refugiați s-au îndreptat către Germania, acolo având deja rude sau prieteni. Mai mult decât atât, Germania a fost una dintre țările care a adoptat politici de coeziune pentru a ajuta refugiații. Acestora li s-au oferit permise de ședere, li s-a permis accesul în școli pentru a învăța limba germană și au fost introduși în câmpul muncii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot