De ce Turcia își schimbă numele?

06.04.2022
De ce Turcia își schimbă numele?

Turcia este una dintre cele mai mari țări din lume, cu o suprafață totală de 783.562 de kilometri pătrați. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest și doar 3% în Europa. Republica modernă Turcia a luat naștere în anul 1923, pe cenușa Imperiului Otoman, avându-l ca prim președinte pe Mustafa Kemal Atatürk.

Cum se va numi Turcia de acum înainte?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să schimbe numele țării, fiind nemulțumit de cum sună acesta în engleză. „Turkey” va deveni „Türkiye”, autoritățile de la Ankara începând demersurile la nivel internațional pentru acest proces.

Președintele Turciei a decis ca numele internaţional al ţării sale să fie exclusiv doar versiunea în limba turcă: „Türkiye”. Liderul de la Ankara a fost nemulțumit de faptul că în limba engleză numele țării sale înseamnă de fapt „curcan”, lucru care a dus la numeroase glume, de-a lungul timpului.

Erdogan a susținut că vechiul nume nu mai reprezintă cultura și valorile poporului. Drept urmare, acesta îndeamnă pe toată lumea să folosească denumirea de „Türkiye”.

Cum se schimbă numele unei țări?

Pe data de 3 decembrie 2021, Recep Tayyip Erdogan a emis un decret prezidențial, în care a anunțat că numele țării la nivel internațional va fi exclusiv cel din limba turcă „Türkiye”. Drept urmare, Națiunile Unite au fost înștiințate de această decizie, pentru a oficializa noul nume.

Specialiștii în lingvistică au atras atenția că noul nume al Turciei s-ar putea lovi de nişte probleme la nivel international, deoarece litera „ü” nu există în alfabetul multor limbi. Cu toate acestea, autoritățile de la Ankara sunt optimiste că în această privinţă, soluția ar fi folosirea unui „u” simplu în loc de „ü”, adică „Turkiye” în loc de „Türkiye”.

Schimbările internaţionale de nume nu sunt chiar aşa de rare. Relativ recent, Olanda a decis să se numească Țările de Jos, în timp ce Macedonia de Nord a renunţat la numele său oficial, „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, după o înţelegere cu Grecia.

Turcia a decis să își schimbe numele țării, considerând că este o traumă națională denumirea din limba engleză, fiind făcute numeroase glume și ironii, de-a lungul timpului.

Tabloidele britanice au avut un rol în această traumă, din cauza felului în care au relatat despre cea mai severă înfrângere suferită vreodată de naționala de fotbal a Turciei, un 0-8 pe teren propriu în faţa Angliei, în 1984. Cu acea ocazie, tabloidele (britanice) au titrat ‘Stuff the Turkey’ (‘Umpleţi curcanul’), ceea ce ne-a jignit din cale afară, a declarat Selciuk Candansayar, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Universitar Gazi din Ankara, pentru EFE.

De ce Turcia se numește „curcan”?

Turcii își numesc țara „Türkiye„, dar americanii îi spun simplu „Turkey”, adică „curcan”. Sunt o mulțime de teorii despre denumirea țării situată pe două continente. Cea mai plauzibilă dintre ele este aceea că denumirea păsării se trage de la comercianţii turci care aduceau bibilica din Africa în Europa, motiv pentru care bibilica a fost numită “turkey fowl” (găină turcă). În momentul în care când europenii au descoperit curcanul pe continentul american au numit pasărea la fel “turkey fowl” sau “turkey” pentru asemănarea pe care curcanul o avea cu bibilica.

Situația este de-a dreptul ciudată, cu atât mai mult cu cât denumirea în turcă pentru curcan este „hindi”, care vine de la Hindistan – India. Mai are rost să adăugăm faptul că indienii numesc curcanul „peru” care vine de la Peru?

Turcii mănâncă puțină carne de curcan, cel mai adesea doar în noaptea de Anul Nou. În multe părți din Turcia nu se consumă carne de porc (99% din populație este musulmană), iar carnea de vită și cea de oaie sunt la putere.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot