Cum este definită granița dintre Europa și Asia?

25.03.2022
Cum este definită granița dintre Europa și Asia?

Conform geografilor, Pământul este format din 7 continente astfel Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa. Granițele dintre acestea sunt o convenție geografică acceptată de toată lumea. Dacă în cazul unora dintre continente granița este evidentă (Australia este o mare insulă înconjurată de apă), când vine vorba despre granița dintre Europa și Asia este un pic mai greu de stabili.

Cum a fost stabilită granița dintre Europa și Asia?

Trebuie precizat că nu există o frontieră fizică exactă între Europa și Asia, aceasta fiind trasată doar pe hârtie. Granița dintre cele două continente este mai mult o distincție istorică și culturală, existând o linie imaginară după câteva puncte geografice importante precum Marea Egee, Marea Caspică, Strâmtoarea Turciei, Marea Neagră, Caucazul Mare și Munții Ural.

Cu toate acestea, există controverse asupra graniței exacte, deoarece oceanul nu separă cele două continente, ambele existând pe aceeași masă de uscat. Definiția modernă a graniței euroasiatice plasează unele țări pe ambele continente, în timp ce altele pe un singur continent. Aceste țări transcontinentale sunt Turcia, Rusia, Kazahstan, Georgia și Azerbaidjan.

Obelisc la granița geografică dintre Europa (pe stânga) și Asia (pe dreapta). În apropiere de orașul Pervouralsk, regiunea Sverdlovsk, Rusia.

Cum a fost împărțită o bucată de pământ în două continente?

Separarea continentală a fost inventată de vechii marinari greci, care au numit cele două regiuni Europa și Asia. Acestea erau separate de o cale navigabilă complexă ce curgea de la Marea Egee la Marea Azov. Astfel, grecii au văzut cele două zone ca entități distincte cu semnificație culturală sau conținut politic minim. Sistemul triplu al lui Herodot a împărțit lumea veche în trei: Europa, Africa și Asia. Cu toate acestea, granița dintre Europa și Asia a rămas neobișnuită în rândul geografilor greci și chiar în concepția lui Herodot.

Granița dintre Europa și Asia, așa cum există astăzi, a fost definită pentru prima dată de Philip Johan Von Strahlenberg, un explorator și un ofițer al armatei suedeze. Frontiera lui a urmat lanțurile Munților Urali, râul Emba până la coasta de nord a Mării Caspice și depresiunea Kuma-Manych care există la Marea Neagră. Depresiunea se bazează pe numele a două râuri care se află în partea de nord a Munților Caucaz și sunt considerate în prezent a fi graniță exactă.

Granița de est dintre cele două continente a tăiat Rusia în două. Trebuie specificat că există o distribuție inegală a populației între cele două părți ale țării, bucata europeană găzduind peste 75% din populația Rusiei.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, au apărut trei convenții principale. Prima a trasat granița de-a lungul canalului Volga-Don, a doua a mers după depresiunea Kuma-Manych până la râul Ural, în timp ce a treia convenție urmează bazinul hidrografic al Caucazului Mare până la Marea Caspică, potrivit worldatlas.com.

Mulți geografi consideră Europa și Asia un singur continent, susținând pe bună dreptate că este o singură masă de pământ, iar diferențele sunt mai mult de natură culturală.

Foto: worldatlas.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising