Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

09.11.2021
Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

Există în Europa, în partea de Vest a Turciei, un „Rai alb” care parcă își așteaptă zilnic vizitatori pentru a-l explora. Acesta este cunoscut în mod obișnuit sub numele de Pamukkale, care înseamnă „castel de bumbac” în limba turcă.

Pamukkale este o așezare naturală din provincia Denizli din Turcia, un oraș vechi care conține izvoare termale și travertine, un loc descris, de obicei, drept paradisul piscinelor naturale albe. Acest loc extraordinar este creat ca o consecință a deplasării unei falii în valea râului Menderes. Ca urmare a acestui eveniment natural, aici au apărut izvoare foarte calde cu un conținut foarte mare de minerale, care practic au creat bazinele albe naturale și o priveliște unică în lume.

Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

Travertinele cu aspect minunat nu sunt doar pentru cei care doresc să se scalde în piscine, ci și pentru cei cărora le place să viziteze destinații cu peisaje uimitoare și să învețe mai multe despre frumusețile naturale ale Pământului.

Cu cât turiștii urcă mai mult pe aceste roci poroase de calcar, cu atât de pot bucura de priveliștea orașului vechi Pamukkale. De asemenea, toți turiștii care ajung la Pamukkale merg desculți pe travertine pentru a păstra culoarea albă autentică și naturală. În zilele mai calde, aceasta nu este o problemă, deoarece este și mai mare plăcere să calci desculț sub soarele fierbinte.

Cât despre ținută, ideal ar fi să nu lipsească crema cu protecție solară și haine care să protejeze pielea de razele solare. De asemenea, costumul de baie este necesar pentru a sări în piscine ori de câte ori îți dorești. Pentru a simți cu trăi cu adevărat o experiență de neuitat și a imortaliza priveliștea peisajului turcoaz, specialiștii în turism recomandă vizitarea acestui loc fabulos la primele ore ale dimineții.

Dincolo de bazinele din stâncile de calciu, zona este cunoscută și pentru alte obiective spectaculoase. Unul dintre acestea este amfiteatrul roman din Hierapolis, care se află chiar deasupra travertinelor. De asemenea, mai sunt câteva atracții ascunse precum Laodikya, Karahayit, peșterile Kaklik, Aphrodisias și alte câteva locuri care se află la doar câțiva kilometri de Pamukkale.

Cum se ajunge la Pamukkale?

La Pamukkale se ajunge foarte ușor din orașele de coastă din apropiere, cum ar fi Kusadasi, Antalya, Marmaris, Bodrum, Didim și Izmir. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Denizli–Cardak. De acolo, există un autobuz care duce până în orașul Denizli sau chiar până la Pamukkale.

Din nefericire, potrivit cercetărilor, încălzirea globală afectează și acest loc. Așadar, dacă nu l-ați vizitat până acum, încă nu e timpul pierdut să vă planificați o călătorie în acest „Rai alb”.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot