Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

09.11.2021
Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

Există în Europa, în partea de Vest a Turciei, un „Rai alb” care parcă își așteaptă zilnic vizitatori pentru a-l explora. Acesta este cunoscut în mod obișnuit sub numele de Pamukkale, care înseamnă „castel de bumbac” în limba turcă.

Pamukkale este o așezare naturală din provincia Denizli din Turcia, un oraș vechi care conține izvoare termale și travertine, un loc descris, de obicei, drept paradisul piscinelor naturale albe. Acest loc extraordinar este creat ca o consecință a deplasării unei falii în valea râului Menderes. Ca urmare a acestui eveniment natural, aici au apărut izvoare foarte calde cu un conținut foarte mare de minerale, care practic au creat bazinele albe naturale și o priveliște unică în lume.

Pamukkale, una dintre cele mai frumoase destinații din Turcia

Travertinele cu aspect minunat nu sunt doar pentru cei care doresc să se scalde în piscine, ci și pentru cei cărora le place să viziteze destinații cu peisaje uimitoare și să învețe mai multe despre frumusețile naturale ale Pământului.

Cu cât turiștii urcă mai mult pe aceste roci poroase de calcar, cu atât de pot bucura de priveliștea orașului vechi Pamukkale. De asemenea, toți turiștii care ajung la Pamukkale merg desculți pe travertine pentru a păstra culoarea albă autentică și naturală. În zilele mai calde, aceasta nu este o problemă, deoarece este și mai mare plăcere să calci desculț sub soarele fierbinte.

Cât despre ținută, ideal ar fi să nu lipsească crema cu protecție solară și haine care să protejeze pielea de razele solare. De asemenea, costumul de baie este necesar pentru a sări în piscine ori de câte ori îți dorești. Pentru a simți cu trăi cu adevărat o experiență de neuitat și a imortaliza priveliștea peisajului turcoaz, specialiștii în turism recomandă vizitarea acestui loc fabulos la primele ore ale dimineții.

Dincolo de bazinele din stâncile de calciu, zona este cunoscută și pentru alte obiective spectaculoase. Unul dintre acestea este amfiteatrul roman din Hierapolis, care se află chiar deasupra travertinelor. De asemenea, mai sunt câteva atracții ascunse precum Laodikya, Karahayit, peșterile Kaklik, Aphrodisias și alte câteva locuri care se află la doar câțiva kilometri de Pamukkale.

Cum se ajunge la Pamukkale?

La Pamukkale se ajunge foarte ușor din orașele de coastă din apropiere, cum ar fi Kusadasi, Antalya, Marmaris, Bodrum, Didim și Izmir. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Denizli–Cardak. De acolo, există un autobuz care duce până în orașul Denizli sau chiar până la Pamukkale.

Din nefericire, potrivit cercetărilor, încălzirea globală afectează și acest loc. Așadar, dacă nu l-ați vizitat până acum, încă nu e timpul pierdut să vă planificați o călătorie în acest „Rai alb”.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot