De ce Turcia se numește Turkey în engleză și care este legătura cu curcanul?

Claudiu Petrișor 03/01/2020 Ca să știm
De ce Turcia se numește Turkey în engleză și care este legătura cu curcanul?

Turcia, cunoscută de către americani, englezi și mulți europeni sub denumirea de Turkey, este una dintre puținele țări întinse pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia și 3% în Europa. Orașul Istanbul, unul dintre cele mai mari din lume, este și el întins pe două continente. Totuși, de ce Turcia este numită Turkey („curcan”) de către americani și care este legătura țării cu faimoasa pasăre?

De ce Turcia se numește „curcan”?

Turcii își numesc țara „Türkiye„, dar americanii îi spun simplu „Turkey”, adică „curcan”. Există o mulțime de teorii despre denumirea țării cu capitala la Ankara.  Cea mai plauzibilă dintre ele este aceea că denumirea păsării se trage de la comercianţii turci care aduceau bibilica din Africa în Europa, motiv pentru care bibilica a fost numită “turkey fowl” (găină turcă). În momentul în care când europenii au descoperit curcanul pe continentul american au numit pasărea la fel “turkey fowl” sau “turkey” pentru asemănarea pe care curcanul o avea cu bibilica.

Situația este de-a dreptul ciudată, cu atât mai mult cu cât denumirea în turcă pentru curcan este „hindi”, care vine de la Hindistan – India. Mai are rost să spunem că indienii numesc curcanul „peru” care vine de la Peru?

Turcii mănâncă puțină carne de curcan, cel mai adesea doar în noaptea de Anul Nou. În multe părți din Turcia nu se consumă carne de porc (99% din populație este musulmană), iar carnea de vită și cea de oaie sunt la putere.

Curiozități despre Turcia:

  • Până în anul 1934, majoritatea turcilor nu a avut nume de familie. În anul 1934 a fost adoptată reforma numelor de familie;
  • Pe întreg teritoriul Turciei sunt peste 82.000 de moschei;
  • Constantinopolul, Istanbulul din zilele noastre, a fost capitala a trei mari imperii: Roman, Bizantin și Otoman;
  • Turcii sunt cei care au adus cafeaua în Europa;
  • Literele q, x și w nu există în alfabetul turcesc;
  • Lungimea litoralului Mării Negre are în Turcia peste 1600 de km.
Vedere din Hagia Sophia

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...