E adevărat că cel mai lung lanț muntos de pe Terra nu poate fi văzut cu ochiul liber?

25.11.2020
E adevărat că cel mai lung lanț muntos de pe Terra nu poate fi văzut cu ochiul liber?

Cel mai lung lanț muntos din lume îl constituie munții Anzi Cordilieri, având o lungime mai mare de 7500 de kilometri. Acest lucru este parțial adevărat dacă ne referim la munții pe care îi putem vedea, însă există și munți submarini, ascunși de ochii lumii.

Dorsala Atlanticului este cel mai lung lanţ muntos pe Pământ și este situată de-a lungul Oceanului Atlantic. Acest lanț muntos străbate Atlanticul de la nord la sud și are o lungime de peste 40.000 de kilometri și are o adâncime medie de 2500 de metri sub suprafața apei oceanului, potrivit cunoastelumea.ro.

Aflându-se sub apele Atlanticului, sunt doar câteva locuri în lume unde se pot vedea vârfurile acestui incredibil lanț muntos. Acestea răsar de sub ape sub forma unor insule.

Islanda, parte a acestui lanţ muntos

Islanda este o țară parțial locuibilă, având relief vulcanic și peisaje formidabile. Totodată, dintre porțiunile aflate deasupra mării, Islanda reprezintă cea mai întinsă porțiune a Dorsalei Atlantice.

Acum 24 de milioane de ani, Islanda a luat naștere în urma unor erupții vulcanice și este un adevărat „Rai al geologilor”, fiind în permanență un teritoriu cercetat.

Parcul Național Thingvellir situat în Islanda este locul în care Dorsala Atlantică se poate vedea cu ușurință. Între America de Nord și plăcile tectonice eurasiatice se produce un fenomen de derivă continentală. Acesta poate fi observat în cel mai clar mod prin cercetarea fisurilor și adânciturilor neobișnuite care traversează acea regiune. Formațiunea Almannagjá este cea mai mare și are aspectul unui adevărat canion.

La începuturi, exista pe Terra un singur continent. Cercetătorii l-au numit Pangeea. Fragmentarea continentului Pangeea a avut loc acum 180 de milioane de ani. Alte teritorii din emisfera nordică, alături de Islanda, care fac parte din Dorsala Atlantică sunt Insulele Azore și Bermudele. De asemenea, insulele Tristan da Cunha și Ascension sunt parte din Dorsala Atlantică din emisfera sudică.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot