Care este singurul loc din lume unde poți atinge simultan două plăci tectonice?

14.07.2020
Care este singurul loc din lume unde poți atinge simultan două plăci tectonice?

Fisura Silfra este locul unde multă lume visează să ajungă, însă puțini reușesc. Pământul este plin de zone frumoase. Unele dintre ele îți vor tăia răsuflarea doar privindu-le. Natura a dovedit de nenumărate ori că, indiferent de ceea ce va creea omul, tot ea rămâne maestra peisajelor.

Ce este Fisura Silfra?

Un astfel de loc se găsește în Islanda, mai exact în Parcul Naţional Thingvellir. Aici se află Lacul Thingvellir, iar în interiorul său găsim o breșă între două plăci tectonice (placa tectonică este o bucată foarte mare a scoarței terestre, totalitatea acestora formând suprafața Terrei), cea Nord-Americană și Euroasiatică, numită Fisura Silfra.

Plăcile tectonice se îndepărtează, în fiecare an, cu câte 2 cm una de cealaltă, provocând numeroase cutremure în zonă. Din cauza acestor cutremure, în interiorul lacului s-au format numeroase peșteri. Fisura are aproximativ 60 metri adâncime și este un loc de-a dreptul spectaculos.

Lacul Thingvellir este alimentat cu apă dintr-un izvor subteran, provenind de la ghețarul care se topește din Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda, la aproximativ cincizeci de kilometri la nord de Lacul Tingvallavatn.

Fisura Silfra este iubită de scafandri

Apa care umple Fisura Silfra este la fel de limpede ca un cristal. Zona este iubită de scafandrii și există trei zone unde aceștia se pot scufunda: Sala Silfra, Catedrala Silfra și Laguna Silfra.

Catedrala este o fisură lungă de 100 de metri, cu vizibilitate aproape de la un capăt la altul. Fisura Silfra coboară la o adâncime maximă de 63 de metri, dar scufundarea la această adâncime se face foarte rar, deoarece cei care se încumetă necesită abilități tehnice de scufundare. Temperatura apei este cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius.

Islanda, locul unde natura și-a pus amprenta

Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Islanda are numeroase zone frumoase de vizitat. Natura și-a lăsat puternic amprenta aici. În această regiune găsim vulcani activi și izvoare geotermale. Interiorul țării constă în principal dintr-un platou caracterizat de câmpii nisipoase și de lavă, munți și ghețari, din care mai multe râuri glaciare curg către mare prin câmpia litorală.

Vezi aici video cu Fisura Silfra

Foto: icelandreview.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot