Ce înseamnă Baikal, denumirea celui mai adânc lac de pe Planetă?

13.04.2020
Ce înseamnă Baikal, denumirea celui mai adânc lac de pe Planetă?

Lacul Baikal, situat în sudul Siberiei, Rusia, reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23.000 km cubi. De asemenea, acesta este cel mai adânc lac de pe glob, având 1.637 metri. Tot ce se știe despre această minunăție naturală este la superlativ.

Trebuie specificat faptul că, depresiunea lacustră din Siberia de Sud, cu suprafața ceva mai mare decât cea a Belgiei, conține 22-23% din rezervele de apă potabilă ale lumii. Ca și cum acest lucru nu ar fi îndeajuns de impresionant, lacul Baikal este unul dintre cele mai vechi de pe planetă prin cei circa 20-25 milioane ani de existență. El este depășit doar de Marea Caspică și Lacul Aral. Aici trăiesc 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice.

Altfel spus, speciile care se găsesc în zona lacului pot fi văzute doar aici, precum foca de Baikal sau dintre pești, babetele de Baikal și omulul. Baikal este unul dintre lacurile cele mai populate cu pește din Siberia, fiind plin de sturioni și somoni. Din păcate, în zonele apropiate lacului se extrage petrol și alte minerale, iar fabricile construite aici continuă să deverseze deșeuri direct în apele acestuia, amenințând ecosistemul regiunii.

Cum s-a format Lacul Baikal?

Lacul Baikal are o suprafață de 31.500 de km pătrați și seamănă cu o semilună. Linia țărmului acestuia măsoară peste 2.000 de km. Lacul s-a format într-o depresiune tectonică, după de o fisură uriașă s-a căscat de-a lungul unei falii in scoarța Pământului, creată de lenta îndepartare a Asiei de Europa. La un moment dat, adâncimea acestui lac a atins și 2.000 de metri, însă, în timp, pe fundul său s-au depus aluviuni care l-au ridicat până la nivelui actual. În lacul Baikal se varsă 336 de râuri. În apropierea lacului, în partea nordică se află două masive muntoase, Munții Baikal și Munții Barguzin.

Lacul Baikal este un muzeu natural care merită vizitat măcar o dată în viață. Iarna când acesta este înghețat, datorită razelor solare gheața capătă o culoare rozalie. Un peisaj feeric care cu greu poate fi uitat. Din cauza climatului rece din Siberia, chiar și pe timp de vară apele lacului abia ating 12 grade Celsius.

Curiozități

Lacul Baikal în miez de iarnă

Foto: jurnal.md

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot