Cum au descoperit doi scafandrii una dintre cele mai mari comori din aur?

28.09.2021
Cum au descoperit doi scafandrii una dintre cele mai mari comori din aur?

Doi scafandri amatori au decis să curețe o parte din deșeurile din Marea Mediterană. Drept urmare, aceştia s-au scufundat şi au început să adune gunoaiele de pe fundul mării. La un moment dat, cei doi bărbați au observat cum în apă sclipește ceva. După ce s-au apropiat, au descoperit câteva monede de aur, care datează încă din perioada Imperiului Roman.

Luis Lens și cumnatul lui César Gimeno se aflau în vacanță în Xàbia, Spania. Într-o zi cei doi bărbați, scafandrii amatori, au decis să se scufunde în Marea Mediterană și să curețe apa de gunoaie. La un moment dat, în acel peisaj subacvatic superb cei doi au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o monedă de 10 cenți.

După ce au ridicat una dintre monede, scafandrii au sesizat o inscripție și fizionomia unui bărbat care părea a fi din Grecia sau Roma antică. Inițial, au crezut că acestea sunt obiecte confecționate de un bijutier, însă au decis să cerceteze zona mai amănunțit și au mai descoperit încă șapte monede în crăpătura unei stânci.

Comoara reprezintă una dintre cele mai mari colecții găsite în Europa

Fascinați de ceea ce au găsit, bărbații au anunțat autoritățile locale. Drept urmare, în zonă a fost trimisă o echipă de scafandri și arheologi, care după o cercetare mai amănunțită au descoperit în total 53 de monede de aur, trei cuie și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr.

După ce au fost studiate, oamenii de știință, de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu, au anunțat că monedele sunt de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

Este una dintre cele mai mari colecții de monede romane din aur găsite în Spania și în toată Europa, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință au anunțat că monedele au fost perfect conservate și au fost identificate pe ele împărații Valentinian I (3 monede), Valentinian II (7 monede), Todosio I (15 monede), Arcadi (17 monede), Honorius (10 monede), iar chipul de pe o monedă a rămas un mister.

Potrivit specialiștilor în istorie, comoara va oferi indicii despre cum a căzut Imperiul Roman de Vest. Totodată, aceștia consideră că monedele au fost ascunse pentru a fi salvate de invazia barbară.

Autoritățile au anunțat că monedele vor fi restaurate și, ulterior, expuse la Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia.

Foto: Business Insider

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot