Când se va topi definitiv gheața din Groenlanda?

09.01.2025
Când se va topi definitiv gheața din Groenlanda?

Groenlanda a intrat în atenția tuturor după ce Donald Trump, președintele Statelor Unite, a declarat că își dorește pentru țara sa cea mai mare insulă din lume. De ce vrea Trump Groenlanda și când se va topi definitiv gheața de aici?

De ce vrea Trump Groenlanda?

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni. Fostă colonie daneză şi în prezent teritoriu autonom al Danemarcei, Groenlanda ocupă o poziţie geopolitică unică, fiind situată între SUA şi Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.

Se pare că Groenlanda are resurse naturale (mai ales metale rare) care ar putea deveni mai accesibile pe măsură ce schimbările climatice topesc gheaţa din teritoriu. În plus, aici sunt zăcăminte importante de petrol și gaze naturale.

Când se va topi calota glaciară?

Totuși, unele dintre resurse vor fi accesibile abia după ce se va topi definitiv gheața. Astăzi, calota de gheață din Groenlanda are o grosime medie cuprinsă între 1,67 și 3 km. Calota de gheață acoperă 1.710.000 de kilometri pătrați, aproximativ 80% din suprafața Groenlandei.

Încălzirea globală din ultimii zeci de ani face ca gheața să se topească de la un an la altul. Dacă temperaturile globale continuă să crească, stratul de gheață va dispărea probabil în aproximativ 10.000 de ani. La o încălzire globală accelerată, durata de viață scade la aproximativ 1.000 de ani.

Ce se va întâmpla cu România când se vor topi ghețarii?

Unii oameni de știință spun că ar fi nevoie de mai mult de 5.000 de ani pentru a se topi toți. Dacă vom continua să adăugăm carbon în atmosferă, vom crea foarte probabil o planetă fără gheață, cu o temperatură medie de 27℃ în loc de 14℃ cât sunt în prezent.

În Europa, unele orașe, ca Londra, Bruxelles, Roma, Amsterdam vor deveni o amintire, iar Veneția ar fi „revendicată” de Marea Adriatică. Mii de ani de acum înainte, în acest scenariu catastrofal, Țările de Jos se vor „preda” mării, iar cea mai mare parte a Danemarcei va dispărea și ea, notează atlas-geografic.net.

În ceea ce privește România, multe regiuni din țară ar putea fi afectate. Dobrogea ar fi acoperită de ape în aproape în totalitate, iar sudul Moldovei și Bărăganul ar fi, de asemenea, inundat. Dacă Dunării îi va crește nivelul apei, aceasta va inunda întreaga parte sudică a țării, punând în pericol chiar și Bucureștiul. Principalele orașe care vor sfârși sub ape sunt Constanța, Brăila, Galați, Focșani, Buzău și o bună parte din București.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Când ne gândim la Iran, ne vin adesea în minte aspecte legate de istorie, cultură, religie sau politică externă. Însă puțini realizează dimensiunile reale ale acestei țări din Orientul... citește tot
De ce s-a implicat SUA în conflictul dintre Israel și Iran? Ce au de câștigat americanii?
De ce s-a implicat SUA în conflictul dintre Israel și Iran? Ce au de câștigat americanii?
SUA au bombardat Iranul și au atacat trei situri nucleare iraniene. Administrația Trump și-a asumat cu subiect și predicat bombardarea Iranului. Ca răspuns la atacul american, forțele armate... citește tot
Cele mai populare variante de poker din cazinouri
Cele mai populare variante de poker din cazinouri
Când intri într-un cazino, mintea ți se duce imediat la mesele de cărți, la oamenii care par să știe toate șmecheriile și la energia aia intensă care plutește în aer. E acel moment în... citește tot