De unde vine expresia „E ceva putred în Danemarca”?

27.07.2021
De unde vine expresia „E ceva putred în Danemarca”?

Propoziția „e ceva putred în Danemarca” este preluată din piesa „Hamlet” a lui William Shakespeare. Cel care o spune este Marcellus, un paznic, care vorbește cu tovarășul său filosofic, Horatio, spunând: „Ceva este putred în Danemarca…” ( Act-I, Scene-IV).

Motivul pentru care a spus acest lucru nu este doar faptul că Danemarca se confruntă cu mizerie. Înseamnă că situația Danemarcei era similară cu un pește care putrezește de la cap până la coadă sau, cu alte cuvinte, arată că totul nu era bun încă de la vârful ierarhiei politice.

De asemenea, se referă la diferite lucruri din piesă, cum ar fi clasa conducătoare coruptă din statul Danemarca. O altă idee este căsătoria putredă a lui Claudius și Gertrude – sau ideea de incest. Mulți consideră căsătoria aceasta incestuoasă, în timp ce regele Claudius consideră că este în interesul țării sale și curtenii săi au aprobat-o.

Cu toate acestea, căsătoria sa este suspect de coruptă, deoarece are loc doar la două luni după moartea Regelui și, de asemenea, nu este permisă de religie. Aceste circumstanțe îl fac pe Prințul Hamlet să se supere enorm de lipsa aparentă de doliu a Reginei, susținând ideea jocului corupt și prost după moartea Regelui Hamlet.

Utilizarea expresiei „E ceva putred în Danemarca”

Această frază are o gamă largă de utilizare. Se găsește abundent în literatură, politică, instanțe, mass-media și viața de zi cu zi, în special atunci când se referă la o politică murdară. Se potrivește perfect unui lider, conducător sau partid politic corupt dintr-o țară.

Poate fi folosit și în cazul unui șef a cărui administrație este coruptă. Poate fi aplicabil oricărui tip de corupție care se întâmplă fie în politică, acasă, afaceri sau chiar în dragoste, ceea ce înseamnă că ceva nu este în regulă.

Shakespeare a descris Danemarca ca un loc al ticăloșiei umane, un teren de reproducere al corupției politice și spirituale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot