Cum i-a furat Shakespeare iubita unui prieten?

05.10.2020
Cum i-a furat Shakespeare iubita unui prieten?

Majoritatea oamenilor apreciază umorul lui Shakespeare, însă filosofii au spus despre acest lucru că este în mare măsură critic. Înțelegerea umorului ca joc ajută la contracararea obiecțiilor tradiționale față de acesta.

Când oamenii sunt întrebați ce este important în viața lor, ei menționează adesea umorul. Cuplurile care enumeră trăsăturile pe care le acordă soților lor pun de obicei „simțul umorului” în fruntea listei.

Sir Richard Eyre a fost director al Teatrului Național din Marea Britanie. Acesta a declarat pentru Daily Mail că publicul modern are dificultăți în a înțelege glumele lui William Shakespeare, deoarece pur și simplu „nu sunt foarte bune”. El a adăugat că persoanele interesate de piesele lui Shakespeare ar fi mai bine să le privească la teatru decât să le citească într-o carte.

Wiliam Shakespeare Cuceritorul

Nici în viața de zi cu zi, marele dramaturg și poet englez, Wiliam Shakespeare nu se dezicea de la glume. El a reușit să încurce planurile colegului său, Richard Burbage. Acesta din urmă stabilise o întâlnire secretă cu o domnișoară care locuia aproape de teatru. Femeia i-a spus actorului să folosească o frază secretă pentru a-l lăsa să intre. Richard Burbage trebuia să spună „Sunt Richard al III-lea”.

„Poetul din Avon”, așa cum a fost supranumit cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză, a auzit discuția acestora și s-a grăbit spre locuința tinerei folosind codul secret.

Acesta s-a instalat în salonul elegant și intim al femeii pentru o partidă de amor. Câteva minute mai târziu și a făcut apariția și Burbage, însă Shakespeare i-a transmis mesajul „William Cuceritorul a fost înaintea lui Richard al III-lea!”

Cine au fost Wiliam Cuceritorul și Richard al III-lea?

William Cuceritorul a fost Rege al Angliei din 1066 până la moartea sa în 1087. Politica lui a fost în mare măsură responsabilă pentru a face din Marea Britanie o națiune puternică.

La vârsta de opt ani, William Cuceritorul a devenit duce de Normandia și mai târziu rege al Angliei. Violența a afectat domnia sa timpurie, dar cu ajutorul regelui Henric I al Franței, William a reușit să supraviețuiască primilor ani.

După bătălia de la Hastings, în 1066, a fost încoronat rege al Angliei. Nu a vorbit niciodată engleza și a fost analfabet, dar a avut mai multă influență asupra evoluției limbii engleze decât oricine înainte sau după aceea. William a condus Anglia până la moartea sa, la 9 septembrie 1087, la Rouen, Franța.

Richard al III-lea a fost rege al Angliei doar doi ani, din 1483 pana in 1485. Domnia sa a fost una dintre cele mai istorice și mai tulburi. El este cunoscut mai ales pentru că a fost acuzat de mai multe crime, inclusiv a nepoților săi Edward și Richard și a lui Henric al VI-lea.

William Shakespeare l-a descris ca un conducător tiranic în piesa sa, King Richard III, dar savanții moderni au arătat dovezi că Richard al III-lea a fost un lider de succes. Anecdota spusă de Shakespeare face o analogie la cronologia domniilor celor doi regi.

Foto: History

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot