Cât trăiesc fluturii? Ce mănâncă fluturii?

01.10.2020
Cât trăiesc fluturii? Ce mănâncă fluturii?

Cât de mult trăiesc fluturii este o întrebare al cărei răspuns depinde de mulți factori și poate varia foarte mult. Răspunsul depinde de mărimea fluturelui, de specia fluturelui,  de mediul în care trăiește și de perioada anului în care a devenit adult.

Cât trăiește un fluture? De la o săptămână la câteva luni

De exemplu, dacă dimensiunea fluturelui este redusă, probabil că nu va trăi atât de mult, dar dacă este un fluture mai mare, cu siguranță insecta va trăi mai mult. Acum, desigur, dimensiunea fluturelui nu este singurul factor care influențează durata de viață a unui fluture.

Există o durată medie de viață a unui fluture – de obicei este de aproximativ o lună. Asta, deși cei mai mici fluturi care se pot vedea așezându-se pe florile din grădină trăiesc aproximativ o săptămână. Fluturele negru (Mourning Cloaks), unii Heliconieni tropicali și fluturii Monarhi sunt unele dintre speciile care au o durată medie de viață de aproximativ nouă luni.

Fluture Monarch

Se știe că fluturii sunt creaturi cu sânge rece, deci există un alt factor de luat în considerare atunci când vorbim despre aceste plăpânde și frumoase insecte: clima. De exemplu, dacă oul de fluture a fost depus chiar înainte de vreme rece, oul își va păstra forma până când vremea se încălzește și imediat ce se face, omida va ecloza și totul va începe din nou.

Dacă fluturele este un fluture adult și vremea începe să se răcească și nu a migrat spre sud, acesta va hiberna undeva până când vremea se încălzește. Ceea ce înseamnă că un fluture ar putea trăi din punct de vedere tehnic timp de mai multe luni după durata medie de viață, totul depinde doar de climă și de stadiul de viață al fluturilor când vine iarna.

Există, de asemenea, o diferență între insectele care trăiesc în captivitate și cele din sălbăticie. Fluturii în sălbăticie sunt expuși multor prădători, cum ar fi păsările și alte insecte, deci este posibil să nu reușească să moară „de bătrânețe”.

Metamorfoza fluturelui

Cu ce se hrănesc fluturii?

Când vine vorba de fluturi, o mulțime de oameni nu știu exact ce mănâncă. Există o mulțime de surse diferite de hrană pentru fluturi peste tot în natură. Pentru început, larvele (omizi) fluturilor mănâncă DOAR frunze de plante. Diferitelor omizi le place să mănânce anumite tipuri de plante.

Frunzele permit omizii să crească și să obțină toate vitaminele necesare pentru a se transforma într-un fluture frumos. La rândul lor, fluturii adulți consumă tot felul de lucruri, inclusiv nectar, apă și chiar lichide din unele dintre fructele pe care le consumăm și noi.

Le place mai ales să mănânce din felii de banane, portocale și pepene verde. Există alimente speciale pentru fluturi care se pot cumpăra, ele sunt colorate ca o floare și vin cu zahăr special care amestecat cu apă devine mâncare pentru ei.

Fluturii sunt cunoscuți pentru dietele lor complet lichide, fie că prelevează nectar din tot felul de flori, fie că își folosesc „paiul” lung pentru a bea apă din iazurile puțin adânci.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot