Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

13.02.2018
Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Ce fac insectele iarna? Unde se ascund? Când și cum reînvie primăvara? Hibernează? Ce se întâmplă cu ele? Acestea sunt întrebări la care de-a lungul vremii sute de biologi au oferit răspunsuri ample și documentate.

Pentru mulți dintre noi, insectele sunt doar niște necuvântătoare care ne ajută puțin spre deloc, ba unele sunt chiar enervante și ne-ar fi mult mai bine fără existența lor.

Puțini sunt cei care știu că în natură există circa un milion de specii de insecte, care viețuiesc atât în mediile terestre cât și în cele acvatice. Dintre acestea, aproximativ 925.000 au fost cercetate și descrise. Totuși, insectele sunt prezente în viața noastră mai ales primăvara și vara. Mai puțin toamna și aproape deloc iarna.

Ce fac insectele iarna, unde dispar?

Insectele au diferite moduri de a se adapta la temperaturile reci. Unele hibernează, așa cum sunt viespile și buburuzele. Acestea se retrag în spații ascunse și ferite de ochii iscoditori ai oamenilor și așteaptă trecerea sezonului rece. Adăposturile preferate sunt găurile din copaci sau din pereții caselor. Există și insecte care fac împreună echipe pentru a trece de iarnă. Astfel, furnicile, termitele și albinele stau uneori laolaltă până la venirea primăverii.

Insecte
Insecte viu colorate

Există și insecte care își petrec iarna in stadiul de ou. Acesta este cazul țânțarilor. Aceștia se maturizează în perioada iernii și își fac apariția când temperaturile cresc. Unele insecte se cuibăresc în ramurile anumitor plante, care dezvoltă un sistem de protecție și fac în jurul micuțelor ființe un adevărat adăpost.

Există și insecte care migrează, cea mai cunoscută dintre acestea fiind fluturele Monarch. Fluturii Monarch migrează aproximativ 4.000 de km (70 km/zi) timp de 8 săptămâni, din America de Nord (SUA, de la granița canadiană) până în Mexic. Biologii nu au o explicație ratională pentru acest fenomen fantastic.

Aliba
Fluturii migratori

Pentru a face față iernii, insectele au straturi suplimentare de grăsime din care se hrănesc și reduc cantitatea de apă din interiorul lor pentru a nu suferi de un eventual îngheț. Apa este înlocuită cu glicerol, un fel de antigel natural.

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot