Furnicile dorm? Se odihnesc ele vreodată?

13.03.2018
Furnicile dorm? Se odihnesc ele vreodată?

Printre curiozitățile pe care mulți dintre noi le avem despre lumea ce ne înconjoară se numără și întrebări despre viața furnicilor, cele mai harnice insecte. Oare, furnicile dorm vreodată? Se odihnesc ele pentru a avea atâta energie de-a lungul zilei?

Sunt păreri avizate conform cărora acestea nu ar dormi deloc, ci doar ar avea mici perioade de repaus. În timpul acestora, ele pur și simplu stau pe loc. Gurile rele ar spune că doar viețuitoarele care prezintă activitate cerebrală intensă au nevoie de odihnă. În acest caz, se pare că furnicile nu trebuie să doarmă.

Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Însă specialiștii care au analizat ritualul de odihnă al acestor insecte spun că furnicile dorm cu adevărat. Timpul alocat somnului diferă în funcție de activitățile în care acestea sunt implicate, dar și de volumul acestora.

Furnicile trag un pui de somn

Așadar, în urma studiilor efectuate în cadrul Universităților din Texas și Sankt Petersburg, s-a descoperit că furnicile lucrătoare alocă odihnei 4-5 ore din zi. Ei bine, nu dorm precum noi, oamenii, printr-un somn adânc și continuu, așa cum sunteți tentați să credeți. Acestea se odihnesc intermitent, făcând mici pauze în care ațipesc timp de aproximativ un minut, urmând ca apoi să își continue activitățile zilnice. Asta până la următoarea pauză…căci de-a lungul unei zile, o furnică activă face aproximativ 250 de pauze de somn. Se spune că în timpul perioadei de odihnă, micile insecte își scad temperatura corpului și își reduc rata metabolismului, scopul fiind de a reduce consumul de energie.

Perioadele de hibernare temporară ale furnicilor sunt mai prelungi iarna sau în sezonul secetos.

Somn pe timpul nopții?

Furnicile nu au o preferință față de zi sau de noapte pentru a trage un pui de somn. În acest fel, într-o colonie se lucrează în ritm alert atât pe lumină, cât și pe întuneric.

Peștii beau apă? Li se face peștilor vreodată sete?

Unii specialiști în domeniu afirmă faptul că micile creaturi se întind în zorii zilei pentru a se dezmorți, obicei care se aseamănă cu cel al oamenilor. Spre deosebire de furnicile obișnuite, reginele dorm aproximativ 9 ore pe zi, alocând odihnei un timp de aproape 2 ori mai mare decât ”sclavii mușuroiului”. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care reginele coloniilor trăiesc de obicei timp de mai mulți ani, în vreme ce o furnică activă trăiește doar câteva luni.

Regina furnică
Regina furnică

Așadar, studiile au dovedit ca furnicile se odihnesc cu siguranță, însă, ele neavând un sistem nervos suficient de dezvoltat și de complex pentru a putea fi observate undele cerebrale, care sunt prezente la om în timpul somnului, felul în care se desfasoară repausul temporar în care aceste insecte dorm rămâne deocamdată un adevărat mister. Se cunoaște, însă, că acestea nu viseză.

Despre furnici

Furnicile sunt, conform Wikipedia, insecte sociale din familia Formicidae, care constituie, împreună cu viespile și albinele înrudite, ordinul Hymenoptera. Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Au fost clasificate peste 12.500 dintr-un număr total estimat de 22.000 de specii. Ele se identifică cu ușurință după antenele lor cotite și după structura distinctivă în formă de noduri, cu talie îngustă.

Furnicile formează colonii ale căror dimensiuni variază de la câteva zeci de indivizi prădători ce trăiesc în mici cavități naturale, până la colonii extrem de bine organizate ce ocupă teritorii largi și sunt formate din milioane de indivizi. Coloniile mai mari constau mai ales din femele sterile și fără aripi, ce alcătuiesc caste de „lucrătoare”, „soldați” sau alte grupuri specializate. Aproape toate coloniile de furnici au și câțiva masculi fertili denumiți „trântori” și una sau mai multe femele fertile denumite „mătci” sau „regine”. Coloniile sunt descrise uneori ca superorganisme, deoarece furnicile par a opera ca o entitate unificată, lucrând împreună pentru a susține colonia.

Furnici

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot