Ce le atrage pe muște în casele noastre?

01.09.2022
Ce le atrage pe muște în casele noastre?

Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare. Îndepărtarea lor poate fi o bătaie de cap pentru orice persoană, însă acum există diferite metode de a scăpa de ele. Dar ce le atrage pe aceste insecte în casele oamenilor?

De ce sunt atrase muștele de casele oamenilor?

Potrivit entomologilor, există peste 100.000 de specii de muște în întreaga lume. Foarte multe dintre aceste insecte trăiesc în preajma așezărilor umane, fiind atrase de tot felul de lucruri.

Lumina este unul dintre factorii care atrage muștele, în special pe cele care trăiesc în grup. Speciile atrase de lumină sunt mai mari decât decât musca standard. Deoarece muștele de grup emană un miros dulce, ele se atrag reciproc în grupuri mari. Dacă una dintre ele este ucisă, mirosul dulce este eliberat într-o concentrație și mai puternică, ceea ce face ca restul muștelor să fie atrase de izul dulceag.

Șoarecii și șobolanii din gospodării atrag muștele. Muștele de carne sunt cele atrase în special de animale și de rozătoare. Acestea se disting prin culoarea albastră strălucitoare, care poate merge până la verde sau galben.

Fructele care au început să se strice sunt un alt factor de atracție a muștelor. Specia de muște atrasă de procesul de fermentație a fructelor arată ciudat, cu ochii roșii și un corp maro închis sau negru. Acest tip de insecte caută hrană care fermentează pentru a-și depune ouăle, astfel încât larvele să poată mânca odată ce eclozează.

Muștele de molii sau muștele de scurgere sunt atrase de mizeria din jurul scurgerilor de la cadă și chiuvetă, dar și de la toaletă. Aceste insecte sunt mici, cu o culoare galbenă, dar și maro.

Persoanele care cresc plante în ghivece, în interiorul casei, ar trebui să știe că acestea reprezintă un adevărat „Rai” pentru muște. Trebuie precizat că există specii de muște care sunt atrase de anumite legume sau fructe. De exemplu, există musca mărului sau a păducelului. Muștele de varză preferă varza, broccoli, varza de Bruxelles și conopida. Aceste mici muște cenușii vor depune ouă toamna și vor ierna ca larve pentru a apărea ca adulte primăvara.

Muștele sunt atrase și de excrementele animalelor de companie. Acestea mai sunt numite și muște de grajd, fiindcă au nevoie de sânge cald pentru a supraviețui, hrănindu-se din mamifere. Le place să depună ouă în medii umede, cum ar fi așternutul murdar, grămezile de gunoi de grajd sau chiar fânul stricat, potrivit pestpointers.com. Zonele mlăștinoase reprezintă un alt punct de atracție pentru muște. Această specie de insecte își depune larvele în noroi și se hrănește cu sângele de la animale.

Așadar, încă din cele mai vechi timpuri oamenii s-au luptat cu insectele. Invazia acestora este un moment neplăcut pentru toată lumea, însă în prezent există tot felul de metode pentru a scăpa de ele.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot