E adevărat că existe insecte care pot exploda la comandă?

14.06.2019
E adevărat că existe insecte care pot exploda la comandă?

Toată lumea a auzit despre soldați sau luptători kamikaze. Este vorba despre bărbați care fac atacuri sinucigașe cu misiunea de a distruge inamicul. În mod hilar, și în lumea animală există insecte care pot exploda la comandă. Interesant, nu-i așa?

Este vorba despre o specie de furnici care se întâlnesc în Malaezia și Brunei. Acestea au un mecanism de autoapărare uimitor și pot exploda când se simt amenințate.

Furnicile-sinucigașe (Colobopsis saundersi) sunt doate cu glande mandibulare imense care se întind de-a lungul întregului corp. Glandele cu pricina sunt pline de otravă și dacă insectele se simt în pericol, își contractează mușchii abdominali, iar bulbul posterior și glandele otrăvitoare explodează. În jurul lor se împrăștie o secreție lipicioasă menită să-și paralizeze adversarii. Aceștia din urmă agonizează ore în șir și apoi mor.

Furnicile dorm? Se odihnesc ele vreodată?

Conform cercetătorilor, lichidul furnicilor-sinucigașe variază de la alb strălucitor la sfârșitul sezonului umed, până la galben în sezonul uscat.

Se pare că spiritul de sacrificiu al acestor furnici este să ajute colonia să își păstreze teritoriul pentru hrană.

Furnicile nu-și lasă camarazii beți la greu

Conform specialiștilor, furnicile se asemănă cu oamenii din foarte multe puncte de vedere. Cel mai amuzant fapt este acela că atunci când o furnică întâlnește o altă furnică amețită din pricina alcoolului, prima dintre ele, cea trează, își duce camaradul într-o zonă sigură, mult mai departe de zona îmbibată cu alcool. Amuzant, nu-i așa?

Câte specii de furnici există?

Furnicile sunt printre cele mai comune insecte de pe Terra și trăiesc pe toate continentele. Acestea viețuitoare mici trăiesc în colonii și oamenii de știință au identificat peste 22.000 de specii. Coloniile variază ca dimensiuni de la câteva zeci de indivizi prădători ce trăiesc în mici cavități naturale, până la colonii extrem de bine organizate ce ocupă teritorii largi și sunt formate din milioane de indivizi.

Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot