Ce fac furnicile care întâlnesc un camarad beat?

12.04.2019
Ce fac furnicile care întâlnesc un camarad beat?

Lumea furnicilor este de-a dreptul fascinantă. Mii de specialiști au studiat de-a lungul anilor comportamentul unora dintre cele mai harnice viețuitoare de pe planetă. Circulă un zvon, conform căruia, dacă o furnică întâlnește un camarad beat, îl cară până la mușuroi să se culce. Este acest lucru adevărat?

Furnicile sunt printre cele mai comune insecte de pe Terra. Acestea trăiesc în colonii și oamenii de știință au identificat peste 22.000 de specii. Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani.

Conform specialiștilor, furnicile se asemănă cu oamenii din multe puncte de vedere. Cel mai amuzant fapt este acela că atunci când o furnică întâlnește o altă furnică amețită din pricina alcoolului, prima dintre ele, cea trează, își duce camaradul într-o zonă sigură, departe de zona îmbibată cu alcool. Amuzant, nu-i așa?

Furnicile dorm?

O altă dilemă a omenirii a fost aceea dacă furnicile dorm vreodată.
Sunt păreri avizate conform cărora acestea nu ar dormi deloc, ci doar ar avea mici perioade de repaus. În timpul acestora, ele pur și simplu stau pe loc .

În urma unor studii efectuate în cadrul Universităților din Texas și Sankt Petersburg, s-a descoperit că furnicile lucrătoare alocă odihnei 4-5 ore din zi. Ei bine, nu dorm precum noi, oamenii, printr-un somn adânc și continuu, așa cum sunteți tentați să credeți. Acestea se odihnesc intermitent, făcând mici pauze în care ațipesc timp de aproximativ un minut, urmând ca apoi să își continue activitățile zilnice.

Totul despre furnici

Furnicile sunt, conform Wikipedia, insecte sociale din familia Formicidae, care constituie, împreună cu viespile și albinele înrudite, ordinul Hymenoptera. Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Au fost clasificate peste 12.500 dintr-un număr total estimat de 22.000 de specii. Ele se identifică cu ușurință după antenele lor cotite și după structura distinctivă în formă de noduri, cu talie îngustă.

Furnicile formează colonii ale căror dimensiuni variază de la câteva zeci de indivizi prădători ce trăiesc în mici cavități naturale, până la colonii extrem de bine organizate ce ocupă teritorii largi și sunt formate din milioane de indivizi.

Coloniile mai mari constau mai ales din femele sterile și fără aripi, ce alcătuiesc caste de „lucrătoare”, „soldați” sau alte grupuri specializate. Aproape toate coloniile de furnici au și câțiva masculi fertili denumiți „trântori” și una sau mai multe femele fertile denumite „mătci” sau „regine”. Coloniile sunt descrise uneori ca superorganisme, deoarece furnicile par a opera ca o entitate unificată, lucrând împreună pentru a susține colonia.

Regina furnică
Regina furnică
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot