Ce sunt ploșnițele? Cum ne putem feri de ploșnițe?

19.06.2023
Ce sunt ploșnițele? Cum ne putem feri de ploșnițe?

Pe cât sunt de mici, pe atât pot fi de periculoase insectele. Fie că vedem gândaci de bucătărie, zburătoare sau târâtoare, teama de insecte este omniprezentă pentru cei mai mulți dintre noi. Deși cele menționate anterior nu dăunează în mod direct calității vieții, există o insectă de care ar trebui să ne ferim. Este vorba despre ploșnițe. Ce sunt ploșnițele?

Ce sunt ploșnițele?

ploșnițele

Ploșnița este o insectă dăunătoare și parazită atât a omului, cât și a păsărilor. Ploșnițele sunt ușor de recunoscut și reprezintă un adevărat chin pentru cei ce luptă împotriva lor. Ploșnița are o culoare brună-roșiatică, un corp turtit și un miros caracteristic.

Aceasta trăiește în crăpături ale pereților, dar și în mobilă, precum pat sau fotoliu. Iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului, iar în timpul zilei este aproape invizibilă. Din fericire, ploșnița nu este cunoscută ca fiind purtătoare de infecții, însă mușcătura ei poate crea probleme, pe lângă disconfortul obișnuit.

Majoritatea statelor lumii s-au confruntat cu existența ploșnițelor, însă aceste insecte sunt preponderent active în mediile umede, precum Germania, Marea Britanie sau Canada. Durata medie de viață este de aproximativ 12 luni, timp în care un individ depune câteva mii de ouă.

Pentru a preveni apariția ploșnițelor de pat, este nevoie să se respecte o igienă adecvată a locului de dormit și a lenjeriei. Aceasta din urmă trebuie spălată în mod regulat, la temperaturi ridicate, pentru a ucide orice eventuală larvă sau ou. Hotelurile sau hostelurile reprezintă locurile în care ploșnițele au tendința de a căuta victime. Odată luate în bagaj și aduse acasă, acestea se înmulțesc rapid, devenind o problemă.

Ce putem face împotriva lor?

Fiind o insectă care își face apariția doar noaptea, face ca găsirea ei să fie dificilă. Ascunsă în cele mai neobișnuite colțuri, ploșnița se înmulțește rapid. S-au raportat cazuri în care oamenii au recurs la aruncarea mobilei în încercarea de a lupta împotriva lor.

Cu toate acestea, există substanțe puternice care le pot face să dispară. Soluțiile speciale se găsesc la toate magazinele de profil, iar cel mai comun sfat este ca temperatura din casă să depășească temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius.

Combaterea eficientă se face cu insecticide speciale sau tratamente termice, în care temperaturile ajung chiar și la peste 50 de grade Celsius, ucigând definitiv ploșnițele adulte, larvele și ouăle acestora.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3 la cea de-a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. După Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, a venit rândul... citește tot
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați... citește tot