Ce sunt ploșnițele? Cum ne putem feri de ploșnițe?

19.06.2023
Ce sunt ploșnițele? Cum ne putem feri de ploșnițe?

Pe cât sunt de mici, pe atât pot fi de periculoase insectele. Fie că vedem gândaci de bucătărie, zburătoare sau târâtoare, teama de insecte este omniprezentă pentru cei mai mulți dintre noi. Deși cele menționate anterior nu dăunează în mod direct calității vieții, există o insectă de care ar trebui să ne ferim. Este vorba despre ploșnițe. Ce sunt ploșnițele?

Ce sunt ploșnițele?

ploșnițele

Ploșnița este o insectă dăunătoare și parazită atât a omului, cât și a păsărilor. Ploșnițele sunt ușor de recunoscut și reprezintă un adevărat chin pentru cei ce luptă împotriva lor. Ploșnița are o culoare brună-roșiatică, un corp turtit și un miros caracteristic.

Aceasta trăiește în crăpături ale pereților, dar și în mobilă, precum pat sau fotoliu. Iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului, iar în timpul zilei este aproape invizibilă. Din fericire, ploșnița nu este cunoscută ca fiind purtătoare de infecții, însă mușcătura ei poate crea probleme, pe lângă disconfortul obișnuit.

Majoritatea statelor lumii s-au confruntat cu existența ploșnițelor, însă aceste insecte sunt preponderent active în mediile umede, precum Germania, Marea Britanie sau Canada. Durata medie de viață este de aproximativ 12 luni, timp în care un individ depune câteva mii de ouă.

Pentru a preveni apariția ploșnițelor de pat, este nevoie să se respecte o igienă adecvată a locului de dormit și a lenjeriei. Aceasta din urmă trebuie spălată în mod regulat, la temperaturi ridicate, pentru a ucide orice eventuală larvă sau ou. Hotelurile sau hostelurile reprezintă locurile în care ploșnițele au tendința de a căuta victime. Odată luate în bagaj și aduse acasă, acestea se înmulțesc rapid, devenind o problemă.

Ce putem face împotriva lor?

Fiind o insectă care își face apariția doar noaptea, face ca găsirea ei să fie dificilă. Ascunsă în cele mai neobișnuite colțuri, ploșnița se înmulțește rapid. S-au raportat cazuri în care oamenii au recurs la aruncarea mobilei în încercarea de a lupta împotriva lor.

Cu toate acestea, există substanțe puternice care le pot face să dispară. Soluțiile speciale se găsesc la toate magazinele de profil, iar cel mai comun sfat este ca temperatura din casă să depășească temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius.

Combaterea eficientă se face cu insecticide speciale sau tratamente termice, în care temperaturile ajung chiar și la peste 50 de grade Celsius, ucigând definitiv ploșnițele adulte, larvele și ouăle acestora.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot