De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

02.05.2023
De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

Cu toții am observat la un moment dat că insectele zburătoare sunt atrase de lumină. Oamenii de știință au încercat să înțeleagă fenomenul și au studiat comportamentul acestora, iar rezultatul a fost oarecum surprinzător. Datele obținute au arătat că insectele nu zboară direct spre lumină, ci își schimbă cursul spre ea datorită unui răspuns biologic.

Rezultatele noastre sugerează că luminile artificiale ar putea doar să atragă insectele care trec prin apropiere, mai degrabă decât să le atragă direct de la distanță, a afirmat Samuel Fabian, cercetător asociat postdoctoral la Imperial College London, potrivit newsweek.com.

Insectele și lumina artificială

Oamenii de știință au analizat atitudinea mai multor insecte zburătoare în prezența luminii artificiale, fiind atenți în special la modul cum își folosesc răspunsul dorsal la lumină (DLR). Acest DLR le ajută pe insecte să se orienteze și să știe care este partea de jos și care este partea de sus.

Practic insectele se ghidează după Soare și după Lună, care sunt mereu deasupra lor, putând în felul acesta să aibă un zbort controlat. Ca atare, DLR-ul este motivul principal pentru care insectele sunt atrase de lumină artificială, pentru că încearcă mereu să o poziționeze deasupra lor.

Contrar așteptărilor, insectele nu se îndreaptă direct spre lumină. În schimb, ele își întorc partea dorsală spre lumină, generând reprize de zbor perpendiculare pe sursă, au adăugat oamenii de ştiinţă, potrivit sursei citate mai sus.

Cu alte cuvinte, insectele au zboruri neregulate în jurul luminii artificiale, prinse parcă într-o capcană. Cercetătorii au descoperit că, la distanțe scurte, insectele nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci ortogonal față de aceasta, ceea ce duce la traiectorii de zbor orbitale și neregulate. Această teorie infirmă și ipoteza că insectele sunt atrase de lumină fiindcă sunt dornice de căldură, deoarece oamenii de știință au folosit becuri cu LED-uri. Iată, așadar, cum un fenomen pe care cu toți am crezut că îl înțelegem are o altă explicație.

Foto: newsweek.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot