De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

02.05.2023
De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

Cu toții am observat la un moment dat că insectele zburătoare sunt atrase de lumină. Oamenii de știință au încercat să înțeleagă fenomenul și au studiat comportamentul acestora, iar rezultatul a fost oarecum surprinzător. Datele obținute au arătat că insectele nu zboară direct spre lumină, ci își schimbă cursul spre ea datorită unui răspuns biologic.

Rezultatele noastre sugerează că luminile artificiale ar putea doar să atragă insectele care trec prin apropiere, mai degrabă decât să le atragă direct de la distanță, a afirmat Samuel Fabian, cercetător asociat postdoctoral la Imperial College London, potrivit newsweek.com.

Insectele și lumina artificială

Oamenii de știință au analizat atitudinea mai multor insecte zburătoare în prezența luminii artificiale, fiind atenți în special la modul cum își folosesc răspunsul dorsal la lumină (DLR). Acest DLR le ajută pe insecte să se orienteze și să știe care este partea de jos și care este partea de sus.

Practic insectele se ghidează după Soare și după Lună, care sunt mereu deasupra lor, putând în felul acesta să aibă un zbort controlat. Ca atare, DLR-ul este motivul principal pentru care insectele sunt atrase de lumină artificială, pentru că încearcă mereu să o poziționeze deasupra lor.

Contrar așteptărilor, insectele nu se îndreaptă direct spre lumină. În schimb, ele își întorc partea dorsală spre lumină, generând reprize de zbor perpendiculare pe sursă, au adăugat oamenii de ştiinţă, potrivit sursei citate mai sus.

Cu alte cuvinte, insectele au zboruri neregulate în jurul luminii artificiale, prinse parcă într-o capcană. Cercetătorii au descoperit că, la distanțe scurte, insectele nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci ortogonal față de aceasta, ceea ce duce la traiectorii de zbor orbitale și neregulate. Această teorie infirmă și ipoteza că insectele sunt atrase de lumină fiindcă sunt dornice de căldură, deoarece oamenii de știință au folosit becuri cu LED-uri. Iată, așadar, cum un fenomen pe care cu toți am crezut că îl înțelegem are o altă explicație.

Foto: newsweek.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot