De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

02.05.2023
De ce au insectele au o atracție pentru lumina artificială?

Cu toții am observat la un moment dat că insectele zburătoare sunt atrase de lumină. Oamenii de știință au încercat să înțeleagă fenomenul și au studiat comportamentul acestora, iar rezultatul a fost oarecum surprinzător. Datele obținute au arătat că insectele nu zboară direct spre lumină, ci își schimbă cursul spre ea datorită unui răspuns biologic.

Rezultatele noastre sugerează că luminile artificiale ar putea doar să atragă insectele care trec prin apropiere, mai degrabă decât să le atragă direct de la distanță, a afirmat Samuel Fabian, cercetător asociat postdoctoral la Imperial College London, potrivit newsweek.com.

Insectele și lumina artificială

Oamenii de știință au analizat atitudinea mai multor insecte zburătoare în prezența luminii artificiale, fiind atenți în special la modul cum își folosesc răspunsul dorsal la lumină (DLR). Acest DLR le ajută pe insecte să se orienteze și să știe care este partea de jos și care este partea de sus.

Practic insectele se ghidează după Soare și după Lună, care sunt mereu deasupra lor, putând în felul acesta să aibă un zbort controlat. Ca atare, DLR-ul este motivul principal pentru care insectele sunt atrase de lumină artificială, pentru că încearcă mereu să o poziționeze deasupra lor.

Contrar așteptărilor, insectele nu se îndreaptă direct spre lumină. În schimb, ele își întorc partea dorsală spre lumină, generând reprize de zbor perpendiculare pe sursă, au adăugat oamenii de ştiinţă, potrivit sursei citate mai sus.

Cu alte cuvinte, insectele au zboruri neregulate în jurul luminii artificiale, prinse parcă într-o capcană. Cercetătorii au descoperit că, la distanțe scurte, insectele nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci ortogonal față de aceasta, ceea ce duce la traiectorii de zbor orbitale și neregulate. Această teorie infirmă și ipoteza că insectele sunt atrase de lumină fiindcă sunt dornice de căldură, deoarece oamenii de știință au folosit becuri cu LED-uri. Iată, așadar, cum un fenomen pe care cu toți am crezut că îl înțelegem are o altă explicație.

Foto: newsweek.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot