De ce nu este indicat să stai pe întuneric în casă?

31.10.2023
De ce nu este indicat să stai pe întuneric în casă?

Sănătatea mintală este cea mai importantă, fiindcă atunci când apar problemele psihice tot organismul este dat peste cap. De aceea, este indicat să socializăm mult și să trăim într-un mediu luminat natural, deoarece Soarele dă o stare de bine. Cu toate acestea, există unele persoane care preferă întunericul și de multe ori stau acasă în beznă, însă acest obicei va avea pe termen lung efecte negative asupra organismului uman.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă stai în casă în întuneric?

Oamenii de știință au studiat ce se întâmplă cu oamenii care stau în casă în întuneric sau cu o lumină artificială slabă. Analizele au arătat că aceste persoane devin mai anxioase, mai triste și mai neîncrezătoare în semenii lor. Iată, așadar, cât de importantă este lumina interioară pentru starea de spirit.

Statul în întuneric sau cu o lumină artificială slabă va aduce și la probleme de vedere. Ochiul va obosi mult mai repede, vederea va deveni neclară și, ulterior, pot apărea durerile de cap. Iluminarea neadecvată poate duce la o stare de nesiguranță și se pot produce căzături sau accidente, mai ales în zonele din casă mai puțin cunoscute.

Întunericul poate afecta, de asemenea, starea de spirit și ritmul circadian. În felul acesta apar tulburările de somn și stările de oboseală. Potrivit sky-scapes.com, dacă nu ai suficientă lumină naturală în timpul zilei și stai în întuneric mare parte din timp, corpul tău ar putea să nu producă suficientă melatonină, hormonul care ajută la reglarea somnului. Acest lucru poate afecta negativ calitatea odihnei.

Specialiștii în sănătate atrag atenția că într-o cameră întunecată lucrurile pot deveni confuze și pot afecta activitățile de zi cu zi. Trebuie însă precizat că există și momente când este bine ca lumina interioară să fie mai slabă. De exemplu, acest lucru este indicat atunci când vrei să te relaxezi, să te odihnești sau să te concentrezi mai bine la televizor sau la laptop.

Lumina caldă, adică cea galbenă este indicată să fie folosită în interiorul locuinței, deoarece ajută organismul uman să se relaxeze și oferă o stare emoțională benefică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot