Ce este melatonina? Cum influențează somnul?

15.12.2020
Ce este melatonina? Cum influențează somnul?

Melatonina este un hormon derivat din serotonină, care este considerat hormonul fericirii, și are rol de reglare a ritmului circadian. Cu alte cuvinte, melatonina este responsabilă de cât de bine se odihnește organismul uman în timpul nopții.

După o zi de muncă, corpul uman trebuie să se odihnească și să doarmă pentru a-și putea relua activitatea de a doua zi. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, o persoană are nevoie de între 7-9 ore de somn pe noapte. De multe ori, însă, se întâmplă se duci la culcare și să nu reușești să adormi. Atunci se apelează la pastile cu melatonină, care în mod normal este produsă în mod natural de organism.

Cum funcționează melatonina?

Acest hormon derivat din serotonină are mai multe acțiuni benefice asupra organismului. Melatonina este activă în timpul nopții când împiedică, hormonii energetici să fie activi pentru ca resursele organismului să se poate regenera. Potrivit specialiștilor în sănătate, în intervalul 02:00-04:00 melatonina ajută la reducerea temperaturii interne a corpului.

Totodată, acest hormon are caracter antioxidant, fiindcă sustine structura celulelor în fața acțiunii radicalilor liberi, ajută la buna funcționare a sistemului endocrin și are grijă de sistemul imunitar.

Cum afectează organismul acest hormon?

Melatonina mai este denumită și „hormonul întunericului”, iar atunci când în organismul uman există dezechilibre ale acestei substanțe apar tot felul de dispoziții. Astfel, lipsa acesteia duce la insomnii și stări de oboseală în timpul zilei. În schimb dacă melatonina este prezentă mai mult decât trebuie la femei, le poate fi afectată ovulația, iar drept urmare acestea nu mai pot rămâne însărcinate.

Cum trebuie luate suplimentele cu melatonină?

Dacă se apelează la suplimente cu melatonină, medicii recomandă doze de 0.5-5 miligrame. Prima doză este indicată să fie de 0.5 miligrame și apoi, dacă este nevoie se poate crește doza. Se recomandă ca melatonina sa fie administrată cu aproximativ 30 de minute înainte de somn, pentru a avea efectul dorit asupra organismului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot