Care este cantitatea maximă de apă pe care o poate bea o persoană?

24.08.2023
Care este cantitatea maximă de apă pe care o poate bea o persoană?

Apa este un element esențial, fără de care nu ar putea fi susținută viața. Doctorii specialiști recomandă zilnic un consum de minimum 2 litri de apă. Din păcate, nu toată lumea respectă indicațiile sănătoase, axându-se pe alte băuturi carbogazoase. Care este cantitatea maximă de apă pe care o poți bea zilnic?

Câtă apă e prea multă?

apă

Deși știm că este recomandat să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi, trebuie să aflăm și care este cantitatea maximă. Deși sună utopic, corpul uman poate fi intoxicat dacă există prea multă apă în el. Organismul are nevoie de un flux constant de apă pentru a funcționa corect. Rinichii pot elimina în medie între 0,8 – 1 litru de lichid pe oră, iar un aport mai mare poate perturba echilibrul organismului.

Consecințele unui nivel ridicat duce la o „intoxicație cu apă”. Deși este dificil să bei mai multă apă decât ai nevoie, acest lucru se poate întâmpla ca urmare a suprahidratării din antrenamentele sportive intense. Simptomele pot varia de la confuzie, dezorientare, greață și chiar vărsături. În cazuri extreme, aceasta poate provoca umflarea creierului, devenind fatală.

Potrivit mai multor studii, corpul poate asimila aproximativ 20-28 de litri de apă pe zi, dar nu mai mult de 0,8 – 1 litru pe oră. Acest lucru se presupune că avem o activitate ridicată a organismului, având constant nevoie de lichide. În caz contrar, sedentarismul poate cauza o cerere mai scăzută de apă.

Cu toate acestea, cei mai mulți medici recomandă femeilor cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani să consume aproximativ 2,7 litri pe zi, iar bărbații de aceeași vârstă în jur de 3,7 litri pe zi. Alți oameni recurg la regula 8×8, care reprezintă 8 pahare de apă a câte 200 mililitri pe zi.

Cât timp rezistă organismul fără lichide?

Corpul uman are o nevoie constantă de lichide. Însă, de dragul experimentului vom încerca să presupunem că nu bem apă pentru foarte mult timp. În condiții de temperaturi foarte ridicate, deshidratarea poate apărea în doar o oră. În condiții bune de sănătate, o persoană nu poate supraviețui mai mult de 5 zile fără a bea apă.

La polul opus, lipsa hranei diferă de lipsa apei. În funcție de greutatea corporală, vârsta sau sexul, un om sănătos nu poate supraviețui mai mult de 6 săptămâni fără hrană solidă. Mahatma Gandhi, gânditor indian a reușit să reziste doar 21 de zile fără să mănânce.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot