De ce organismul uman nu poate bea apă din mare?

27.07.2022
De ce organismul uman nu poate bea apă din mare?

Organismul uman este dependent de trei lucruri pentru a putea supraviețui: aer, apă și mâncare. Potrivit specialiștilor, omul ar deceda după trei minute fără aer, fără apă ar putea rezista în jur de 3-4 zile, iar fără mâncare aproximativ o lună. Evident, depinde de la caz la caz.

Apa este un element esențial pentru funcționarea organismului uman, care este compus aproximativ 75% din apă. De aceea, când organismul simte nevoia de sete înseamnă că a scăzut cantitatea de apă din corp. Sunt zone în lume, de exemplu pe continentul African, unde apa se găsește cu greu. Cu toate că sunt foarte multe mări și oceane, această apă nu este bună de băut. De ce?

De ce nu este bună de băut apa din mări?

Potrivit datelor oficiale 71% din suprafața Pământului este formată din apă. Din această cantitate, 96,5% se regăsește sub forma apei sărate în mări, oceane și lacuri sărate și doar 3,5% constituie apă dulce. Drept urmare, foarte mulți oameni se întreabă cum este posibil ca unele regiuni din lume să sufere din lipsa apei. Ei bine, răspunsul este unul simplu și are logică.

Organismul uman are nevoie de apă pentru a se hidrata. Din păcate, apa de mare este atât de sărată încât se împiedică absorbția ei la nivel intercelular. Ba mai mult, sarea extrage apa din corpul uman, deshidratându-l și mai mult.

Așadar, dacă te afli pe mare și ai rămas fără apă atunci ai o problemă, fiindcă toată apa din jurul tău nu te poate hidrata. Trebuie precizat că apa normală de băut are și ea anumite săruri și minerale, însă în cantități mici, astfel încât organismul uman să poate absorbi lichidul esențial al vieții.

Apa de mare nu este bună nici pentru agricultură

În lume, există zone unde seceta este foarte puternică, iar agricultura are de suferit din lipsa precipitațiilor și a apei pentru irigații. Din păcate, apa de mare nu este bună nici pentru agricultură, fiindcă plantele funcționează cam în același fel ca și omul. Drept urmare, oamenii de știință au încercat să scoată sarea din apa de mare pentru a o putea utiliza.

Procesul desalinizării apei de mare este unul complex și necesită o cantitate mare de energie. În prezent, se caută modalități mai simple de a rezolva această problemă.

Există o soluție pentru desalinare, însă, în momentul de față, ea consumă foarte multă energie. În zona ecuatorială, spre exemplu în Senegal a fost pentru prima dată utilizată energia solară pentru a reuși să se extragă sarea din apa de mare fără să pierzi apa respectivă.

Să scoți apa fără sare din mare ai nevoie de un cuantum de energie foarte ridicat. Atunci, se caută soluții în zona energiei solare, pentru că altfel doar energia nucleară este cea care are capacitatea să asigure punctual și constant necesarul respectiv pentru a extrage apa potabilă și cea pentru irigații, a declarat biologul Răzvan Popescu Mirceni, pentru digi24.ro.

Așadar, apa de mare nu este potabilă, însă odată cu dezvoltarea tehnologiilor se va găsi o soluție mai simplă pentru desalinizarea acesteia și utilizarea ei la scară largă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot