De ce în Africa este criză de apă potabilă?

14.01.2022
De ce în Africa este criză de apă potabilă?

Pentru noi, apa potabilă este obișnuință. Totuși, sunt zone pe Glob unde apa este mai valoroasă decât aurul. Există o serie de motive pentru care sărăcia a devenit o epidemie în Africa. Sărăcia poate fi rezultatul instabilității politice, al conflictelor etnice, al schimbărilor climatice și al altor cauze create de om.

Una dintre cele mai mari cauze ale sărăciei în Africa este și cea mai trecută cu vederea… lipsa accesului la apă potabilă curată. Aproape un miliard de oameni din Africa, dintr-un total de 1,21 miliarde, nu au acces la apă curată și sigură. Echivalentul a 1 din 8 oameni de pe planetă.

Lipsa apei este un obstacol pentru cultivarea alimentelor, pentru construirea locuințelor, dar cel mai important pentru menținerea sănătății oamenilor. Fără apă curată, posibilitatea de a ieși din ciclul sărăciei este incredibil de subțire. În special pentru femei și copii, această criză este reală. Are efect în fiecare minut al zilei.

Apa potabilă, aur în Africa

În mod surprinzător, există o cantitate destul de importantă de apă potabilă în Africa, până la 9% din resursele lumii. Disponibilitatea sa determină însă mai multe motive cruciale și nu foarte plăcute în fiecare țară.

300 de milioane de oameni trăiesc în zone fără acces la apă curată. Acest lucru se aplică în special țărilor care se află în Africa Subsahariană, cum ar fi Somalia, Etiopia, Madagascar, Republica Democrată Congo, Mozambic, Niger, Mali, Ciad, Sierra Leone, Mauritania și câteva altele. Una dintre cele mai mari cauze ale deficitului de apă este clima lor subsahariană, identificată în primul rând prin deșerturi, zone semi-împădurite și subtropicale.

În timp ce locuitorii din ținuturile tropicale nu duc în mod dramatic lipsă de apă potabilă, situația locuitorilor din zonele deșertice și semideșertice este total diferită. Singurul râu semnificativ care aduce multă umiditate în aceste zone uscate este Nilul.

În schimb, doar 10% din totalul populației africane trăiește în valea celui de-al doilea cel mai lung râu african, Congo. Este cea mai importantă sursă de apă de pe continent, cuprinzând până la 30% din rezervele sale.

Un alt motiv este încălzirea globală. Aceasta determină creșterea temperaturii aerului și afectează, de asemenea, densitatea și randamentul precipitațiilor. În unele zone, incidența precipitațiilor a scăzut cu până la 25% din cauza încălzirii globale.

Accesul la apă curată și potabilă variază, de asemenea, în funcție de locul de unde provin oamenii. Dacă locuiesc într-un oraș mai mare, este mai ușor să obțină apă potabilă și sănătoasă. În mod semnificativ, acest lucru este susținut de infrastructura urbană funcțională și sistemul de canalizare.

Situația în rândul sătenilor este complet diferită. Pentru a avea apă, trebuie să parcurgă câțiva kilometri buni pe zi până la o sursă de apă. Mai mult decât atât, se poate întâmpla ca apa de la sursa de alimentare să fie contaminată. Riscul de infectare pentru un membru al familiei este, prin urmare, foarte mare.

Cu toate acestea, oamenii nu au de ales, așa că vor lua apă de acolo. Din nefericire, nu pot omorî toți germenii, așa că, potrivit HydroTech, unul din cinci copii moare de otrăvit cu apă dintr-o sursă contaminată.

Accesul la apă curată și potabilă este deosebit de dificil în zonele cu conflicte interguvernamentale și naționale persistente. Acest lucru poate veni, de asemenea, dintr-o luptă pentru putere pentru o resursă de apă care de obicei trece prin mai multe țări simultan.

Această tensiune este în general crescută sub conducerea slabă a guvernului, impactul corupției, gestionarea defectuoasă a resurselor naturale, investițiile proaste și cercetarea insuficientă a mediului și a infrastructurii urbane.

Lipsa apei potabile din Africa este o problemă care se poate rezolva, dar este nevoie de foarte mulți bani. Una dintre cele mai importante condiții de acces la sursa de apă potabilă este construirea infrastructurii de transport.

Infrastructura nu este doar despre traficul rutier, ci și despre construcția de canalizări și conducte care să aducă apă direct în locuințele oamenilor. În același timp, ar preveni răspândirea rapidă a bolilor și a epidemilor și ar crește gradul de conștientizare a igienei.

Foto: Deposit Photos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot