Care este fluviul care trece prin 11 țări? De ce râul nu are un singur izvor?

05.11.2021
Care este fluviul care trece prin 11 țări? De ce râul nu are un singur izvor?

Când vine vorba despre superlative, fluviul Nil pare că le adună pe toate. Acesta este cel mai lung fluviu din lume, trece prin 11 țări și este râul care a permis dezvoltarea uneia dintre cele mai importante civilizaţii ale lumii.

Nilul traversează 11 țări

Nilul este, de departe, cel mai cunoscut fluviu din lume. Apele Nilului traversează 11 țări (Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt) înainte de a se vărsa în Marea Mediterană.

Fluviul Nil

Cu o lungime de 6690 km, Nilul este cea mai lungă apă curgătoare de pe Glob. Conform specialiștilor în hidrologie, bazinul său hidrografic se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 3 milioane de kilometri pătraţi, scrie natgeokids.com.

De unde vine denumirea de Nil?

Denumirea Nilului provine din cuvântul grecesc „neilos” care înseamnă vale. Deși râul are câteva alte nume în funcție de țara prin care trece, al doilea cel mai frecvent nume pe care îl poartă este „Ar” în egipteană, ceea ce înseamnă „râul negru”. Numele se datorează sedimentelor negre pe care râul le-ar depune pe câmpuri în timpul inundațiilor anuale.

De ce Nilul are mai multe izvoare?

Nilul nu are un singur izvor. De-a lungul vremii, hidrologii din întreaga lume nu s-au pus la cale cu privire la un singur izvor. O parte dintre izvoarele Nilului se găsesc în statele Burundi (Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera) şi Rwanda (Rukarara-Nybarongo). Mai sunt și alte izvoare printre care „Akagera-Nil”, „Viktoria-Nil”, „Albert-Nil”,”Bahr-al-Dșabal, „Nilul-Alb”, „Nahr-an-Nil” sau „Nilul”.

„Marele Fluviu izvorăște dintre stâncile munților vulcanici Viruna (4.507 metri), situați nu departe de Ecuator, în podișul Rwanda. De aici „se preling câteva șuvițe de apă atât de firave, încât abia ar ajunge să alimenteze rezervorul unui grădinar”. Sunt, de fapt, izvoarele pârâului Kasumo, principalul afluent al râului Kagera, considerat de-abia din 1938 – după o pasionantă istorie milenară de cercetare geografică – ca izvor propriu-zis al Nilului”, se specifică în lucrarea „Prin Africa”.

Nilul a fost considerat râul sacru de către vechii egipteni. Puțină lume știe că în ultimii 1200 de ani, Nilul a înghețat de două ori o dată în anul 829 și a doua oară în anul 1010, fapte ce au fost consemnate în scris.

Încă din Antichitate, Nilul a fost o importantă cale de transport, determinând înflorirea comerțului, înlesnind legăturile comerciale din sudul Egiptului cu Siria și Palestina. Fluviul a jucat un rol important în construirea faimoaselor Piramide din Egipt.

Delta Nilului din nordul Egiptului este locul unde fluviul se varsă în Marea Mediterană. Are aproximativ 160 de kilometri în lungime și se întinde pe o suprafață de peste 240 de kilometri de-a lungul coastei.

Curiozități despre Nil:

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot