Care este cea mai nouă țară din lume?

04.11.2021
Care este cea mai nouă țară din lume?

Unele țări au o vechime de sute de ani, în timp ce altele abia s-au format de câțiva ani. În prezent, cea mai tânără țară din lume are doar un deceniu și este, din nefericire,  una dintre cele mai sărăce din cauza foametei, educației subfinanțate și a infrastructurii prăbușite.

Care este cea mai tânăra țară din lume?

Sudanul de Sud este cea mai nouă țară din lume. Sudanul vecin a controlat anterior teritoriul și viețile celor care locuiau acolo, dar un referendum public a pus capăt acestei domnii în anul 2011.

Rapid, Sudanul de Sud a căutat să devină legitim și a aderat atât la Națiunile Unite, cât și la Uniunea Africană în câteva zile. Revoltele au izbucnit în toată regiunea, deoarece mulți au văzut apariția unei noi națiuni ca pe o oportunitate de a câștiga putere. În plus, Sudanul de Sud adăpostește o mare parte din platformele petroliere din Sudan, controlând astfel majoritatea oportunităților economice din zonă.

Cu puține resurse prezente, controlul câmpurilor petroliere prezenta un avantaj strategic. În 2013, tensiunile s-au transformat într-un război civil complet care a luat viețile a zeci de mii de sudanezi și a strămutat în interior 4 milioane de persoane . Violența legată de această problemă nu s-a încheiat decât în ​​2018, la mai bine de cinci ani de la izbucnirea conflictului.

Războiul civil din Sudanul de Sud a deteriorat un sistem deja slăbit și a creat una dintre cele mai grave situații de sărăcie. În prezent, 82% dintre cei care locuiesc în cea mai tânără țară din lume trăiesc sub pragul sărăciei. Din cauza recoltelor slabe, Oxfam estimează că peste 7 milioane de sud-sudanezi sunt în pericol de foamete.

Sudanul de Sud

 

Cu o economie aproape în întregime dependentă de exporturile de țiței, stabilitatea financiară este inexistentă. Banca Mondială raportează că, în timp ce Sudanul de Sud a înregistrat o creștere a PIB-ului de 3,2% în 2019, din cauza pandemiei globale, PIB-ul său se va micșora cu 4,3% după 2020, pierzând mai mult decât a câștigat în anul precedent.

Cu o treime din națiune strămutată din cauza războiului civil, mai mult de jumătate din țară se luptă pentru mâncare. De asemenea, din cauza economiei în scădere la nivel național, Sudanul de Sud este în pericol să devină o regiune definită de sărăcie imensă.

Ajutor pentru Sudanul de Sud

Având în vedere cât de gravă este situația în Sudanul de Sud, agențiile de ajutor umanitar de top au făcut din cea mai tânără țară din lume prioritatea lor principală. Action Against Hunger a ajutat la hrănirea a peste 500.000 de sudanezi de Sud numai în anul 2019. Cu peste 300 de membri ai echipei prezenți în țară, Acțiunea Împotriva Foametei își extinde aria în fiecare an, până când sudanezii pot sădi, din nou, recolte durabile.

Pentru a menține copiii din Sudanul de Sud la școală, USAID a creat fonduri speciale doar pentru educație. De când a izbucnit războiul civil, USAID a ajutat în mod activ peste jumătate de milion de elevi să aibă acces la educația necesară pentru a rupe ciclul sărăciei.

Banca Africană de Dezvoltare a făcut eforturi pentru a contribui la aducerea de energie și electricitate în Sudanul de Sud. Aproape 99% dintre oamenii din Sudanul de Sud trăiesc fără electricitate. Proiectul de rețea electrică al Băncii Africane de Dezvoltare a primit un împrumut de 14,6 milioane de dolari pentru a ajuta la demararea acestuia.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot