De ce există petrol în Orientul Mijlociu?

11.06.2020
De ce există petrol în Orientul Mijlociu?

Istoria petrolului în Orientul Mijlociu exemplifică foarte bine „blestemul resurselor”. Țările cu o abundență de resurse naturale, în special resurse neregenerabile, cum ar fi petrolul, tind să aibă o creștere economică mai mică, mai puțină democrație și rezultate mai slabe de dezvoltare decât țările cu mai puține resurse. Există, însă, și excepții pe care le vom relata mai jos.

În Orientul Mijlociu se găsește cea mai mare cantitate de petrol de pe planetă. De zeci de ani, această regiune furnizează o mare parte din „aurul negru” consumat în întreaga lume. O mare parte din dezvoltarea economică și bogăția acestor țări se datorează veniturilor generoase provenite din exportul de țiței.

Marile puteri ale lumii au încercat mereu să controleze această zonă pentru a pune mâna pe aceste resurse naturale. De-a lungul istoriei, am avut numeroase conflicte în Orientului Mijlociu pentru a stabili cine deține controlul asupra producției de petrol.

Unul dintre lucrurile care au dus la generarea de petrol în Orientul Mijlociu este șistul „fierbinte” al Siluriei, numit Șistul Qusaibah din Arabia Saudită, dar găsit și în alte părți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Modelarea paleogeografică a continentelor paleozoice și a circulațiilor atmosferice arată că, în timpul Siluriei, Orientul Mijlociu a fost aproape de un curent intens ascendent care a îmbogățit sedimentele cu cantități excepționale de materie organică, care ulterior a dus la petrol.

Cum a fost descoperit petrolul în Orientul Mijlociu?

În martie 1908, după ani de condiții dificile și eșecuri, geologul George Bernard Reynolds a descoperit petrol în Persia (Iranul de astăzi). Un an mai târziu, o companie petrolieră din Marea Britanie, Burmah Oil, a creat o filială pentru dezvoltarea producției de petrol în Persia, Anglo-Persian Oil Company (APOC), care a început extracția de țiței până în 1913.

Arabia Saudită a fost lider zeci de ani în extracția de petrol. Alte țări din regiune au devenit, de asemenea, mari producători: Iran, Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Deși Egiptul, Libia și Algeria sunt din punct de vedere geografic în Africa de Nord, ele sunt adesea considerate parte a Orientului Mijlociu atunci când vine vorba despre petrol.

În 1960, Venezuela, Arabia Saudită, Iran, Irak și Kuweit au decis înființarea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Astăzi, 14 țări sunt membre. Scopul a fost unificarea politicilor locale pentru menținerea cotelor de piață stabile. În realitate, acesta este un cartel care stabilește prețul.

Foto: ice.org.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot