De ce este bine să avem vara lavandă în casă?

04.08.2022
De ce este bine să avem vara lavandă în casă?

Folosită și cunoscută din perioada antică, lavanda este folosită în special pentru mirosul său ambiental. Din această plantă se pot face uleiuri, săpunuri, parfumuri sau chiar sucuri.  În prezent, cu ajutorul biochimiei, s-au realizat chiar și pastile pe bază de lavandă care pot trata anxietatea sau insomniile. Proprietățile acestei plante sunt mult mai vaste, în sezonul cald fiind un aliat al omului. De ce este bine să avem vara lavandă în casă?

Este lavanda un inamic al insectelor?

lavandă în casă

Vara este anotimpul în care oamenii aleg să petreacă mai mult timp în aer liber. Însă, ce te faci dacă în casă au intrat insecte precum muște sau țânțari? Acestea sunt principalele insecte care fac viața un coșmar pe timp de vară.

Cele mai neobișnuite plante care s-au dovedit eficiente alungării insectelor au fost rozmarinul, foile de dafin, busuiocul sau lavanda.
Un studiu a consemnat faptul că folosirea uleiurilor, difuzoarelor sau chiar a plantei de lavandă resping în mod eficient peste 90% din țânțari. Procentul scade până la 60% în momentul în care acestea sunt folosite afară. Totuși, folosirea în aer liber permite dispersarea mai rapidă a mirosurilor. Același studiu demonstrează că uleiul de lavandă este benefic împotriva căpușelor, efectul fiind similar cu sprayurile din comerț. Alte dovezi ale beneficiilor împotriva insectelor au arătat că folosirea lavandei ține insectele la îndepărtare până la 8 ore.

De ce insectelor nu le place lavanda?

Cele mai multe insecte resping această plantă din cauza mirosului. Însă ce o face atât de specială împotriva lor? Răspunsul se găsește într-un compus găsit în plantă. Acesta se numește „linalol”. Linalolul contribuie la parfumul emanat. Aceeași substanță se găsește și în mentă, busuioc sau oregano; însă nivelul ridicat al substanței fac lavanda să fie dintre cei mai puternici inamici naturali pentru insecte.

Cum folosim lavanda în casă împotriva insectelor?

Cea mai bună măsură este folosirea uleiului din această plantă. Este necesară aplicarea directă pe piele a uleiului. Deși nu este toxic, este nevoie de consultarea unui medic de specialitate înainte. Unii oameni se pot confrunta cu roșeață sau mâncărimi.

Dacă aveți flori de lavandă la îndemână, puteți folosi florile uscate pentru a face pliculețe. Pe lângă faptul că vă ajută împotriva insectelor, aceasta vă împrospătează casa cu un miros plăcut. La fel de util precum uleiul este și sprayul. Aroma de lavanda poate fi pulverizată pe mobilier, perdele sau chiar uși.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot