Lavandă sau levănțică? Care sunt beneficiile lavandei?

20.01.2021
Lavandă sau levănțică? Care sunt beneficiile lavandei?

Când auzim cuvântul „lavandă”, s-ar putea să ne gândim imediat la o plantă frumoasă de culoare mov-albăstruie și la mirosul inconfundabil. Dar această plantă reprezintă mai mult decât culoarea ei. În țara noastră mai este cunoscută sub denumirea de „levănțică”.

Ce este lavanda?

Lavanda este o plantă cu flori din familia mentelor, care este ușor identificată prin parfumul său floral dulce. Se crede că este originară din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și India, cu o istorie datând din 2.500 de ani.

În antichitate, lavanda era folosită ca plantă sfântă. În plus, a fost adesea folosită pentru a împrospăta și conferi un miros ușor unei varietăți de obiecte personale, cum ar fi hainele.

Care sunt posibilele beneficii pentru sănătate ale lavandei?

Astăzi, lavanda este mai mult decât o plantă parfumată. După cum se dovedește, această plantă este de asemenea folosită în mod obișnuit pentru beneficii terapeutice și medicinale.

Insomnia este o problemă copleșitoare care ne afectează în timpul nopții. Întreruperea cofeinei și exercitarea unor exerciții fizice ar putea ajuta la inducerea somnului, dar uneori aceste eforturi și alte remedii nu funcționează.

Un studiu publicat în luna martie a anului 2017 în British Association of Critical Nurses a descoperit că doar câteva picături de ulei esențial de lavandă pot fi un remediu eficient în îmbunătățirea calității somnului.

Lavanda ar putea ajuta la tratarea petelor de piele

O varietate de uleiuri esențiale sunt, de asemenea, excelente pentru utilizarea dermatologică, inclusiv lavanda. Aplicarea uleiului de lavandă în zonele afectate poate juca un rol în tratarea petelor și calmarea inflamației, potrivit unei lucrări publicate în mai 2017 în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Pentru cei cu pielea sensibilă, se poate dilua uleiul esențial în apă.

Activitatea antioxidantă a lavandei poate contribui, de asemenea, la vindecarea rănilor. Cu toate acestea, este important ca medicul dermatolog să recomande utilizarea uleiului de lavandă cunoscând istoricul medical al fiecărei persoane. Alte beneficii ale lavandei sunt reducerea tensiunii arteriale și ritmul cardiac, ameliorează simptomele astmului, ba chiar reduce bufeurile femeilor aflate la menopauză.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot