Care este diferența dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie?

23.05.2018
Care este diferența dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie?

Apă de toaletă, apă de parfum sau apă de colonie? Grea alegere. Cine nu și-a cumpărat măcar o dată un parfum al cărui miros să nu persiste? Cine nu s-a întrebat măcar pentru câteva secunde care este deosebirea dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie. Căci, da, există mai multe diferențe, iar site-ul shtiu.ro le va explica în rândurile de mai jos. 

Diferența dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie

Principala diferență între apa de toaletă și apa de parfum constă în gradul de concentrație pe care-l au uleiurile aromatice din conținutul aromei cu pricina. Astfel, apa de parfum conține o concentrație mai mare de uleiuri, în timp ce apa de toaletă o concentrație mai mică.

Ce este apa de parfum?

Ce înseamnă acest lucru în procente? Ei bine, apa de parfum conține un procent cuprins între 8-15% de parfum dizolvat în apă și aproximativ 85% alcool. Acesta este și motivul pentru care aceste parfumuri sunt mai scumpe. Mirosul durează mai mult de trei ore.

Dacă este de calitate și este depozitată în condițiile recomandate de producător, adică sigilată și ăntr-un loc răcoros și întunecat, apa de parfum își va păstra proprietățile și după doi sau trei ani.

Datorită intensității ridicate și a mirosului care persistă mai mult timp, este recomandat ca apa de parfum să fie folosită în iernile reci, cu ocazii speciale de genul nunți, botezuri sau diverse aniversări.

Apa de parfum trebuie aplicată pe cele mai calde locuri ale pielii, unde pulsul se simte cel mai bine, și anume în spatele urechilor, pe gât sau pe încheietura mâinii.

De asemenea, pentru a persista cât mai mult, apa de parfum trebuie aplicată pe piele sau pe păr imediat după ce ați făcut duș. Explicația ar fi că, atunci când pielea și părul sunt încă umede, mirosul este absorbit mai bine de piele, respectiv de scalp. Este recomandat să se folosească o combinație de gel de duș, loțiune de corp și apă parfumată din aceeași marcă și aceeași gamă.

Ce este apa de toaletă?

De cealaltă parte, apa de toaletă este cel mai răspândit tip de parfum. Conține un procent cuprins între 4-10% de ulei de parfum dizolvat în apă și alcool de aproximativ 80%. Majoritatea parfumurilor disponibile pentru bărbați fac parte din această categorie. Mirosul persistă aproximativ trei ore.

Concentrația componentelor aromatice este mai mică decât în cazul apei de parfum, motiv pentru care apa de toaletă poate fi achiziționată la un preț mai mic.

Apa de toaletă trebuie aplicată pe piele, în locurile unde pulsul se simte cel mai bine, de mai multe ori de-a lungul unei zile. De asemenea, apa de toaletă poate fi aplicată și pe îmbrăcăminte, fără să existe riscul de a o păta.

Datorită intensității sale mai scăzute, apa de toaletă este un parfum recomandat a fi folosit în lunile mai calde, în activitățile de zi cu zi, și anume la muncă și atunci când facem sport, adică locurile unde parfumuri mai grele i-ar putea deranja pe cei din jurul nostru.

Ce este apa de colonie?

În ceea ce privește apa de colonie (denumirea vine de la orașul german Koln (n.n. – Cologne în limba franceză), locul în care s-a fabricat pentru prima dată acest produs, procentul de ulei de parfum dizolvat în apă și alcool este cuprins între 2-5%, în funcție de producător. Mirosul durează mai puțin de două ore.

În plus, pe lângă nivelul de concentrație dintre cele trei esențe, diferențele mai constau și în intensitate și în culoare. Și evident, doritorii vor resimți și o diferență considerabilă de preț întrucât cu cât concentrația de uleiuri de parfum este mai mare, cu atât produsul este, de obicei, mai scump.

Caracteristice apei de colonie sunt notele de vârf de citrice proaspete, cele mijlocii de lavandă și rozmarin, în timp ce printre tonurile joase se simt notele de paciuli și de lemn.

Apa de colonie pentru bărbați se folosește mai ales pe față, însă poate fi folosit și pe post de înlocuitor pentru apa de toaletă. Deși mulți susțin ideea că este doar pentru bărbați, există ape de colonie și pentru femei, precum și produse unisex.

În cazul apei de colonie nu este valabilă regula conform căreia se aplică mai puțin pentru a avea un efect mai puternic. Se poate folosi în cantități mari deoarece aromele dispar rapid, lăsând în urmă un parfum ușor, plăcut și răcoritor.

Curiozități despre parfum

Parfum

Foto: pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot