Care este cea mai mică temperatură înregistrată vara în România?

03.07.2023
Care este cea mai mică temperatură înregistrată vara în România?

România este un stat care se bucură de patru anotimpuri. Vara este călduroasă și uscată, cu temperaturi ridicate. Toamna este caracterizată prin ploi și căderi de frunze. Iarna este anotimpul în care peisajul este îmbrăcat în zăpadă. Primăvara natura revine la viață, totul devenind verde, cu ploi sporadice. Cu toate acestea mai există variații de temperaturi. Care a fost cea mai mică temperatură înregistrată pe timp de vară în România?

Cea mai mică temperatură din România pe timp de vară

România

Conform calendarului, temperaturile ridicate încep cu luna iunie. Cu toate acestea, căldura începe să-și facă simțită prezența începând cu luna mai. Luna iunie are variații de temperaturi, ploile și căldura fiind motivele principale ale acestei luni. Pe când iulie și august sunt luni uscate, în care temperaturile cu greu scad sub 25 de grade Celsius, depășind chiar și 35 de grade Celsius, la umbră.

Mai pune o haină pe tine, că seara se lasă frigul, așa spune un îndemn al secolului trecut.

Vara, temperaturile cu greu scad la minimul de îngheț. Conform arhivelor, cea mai mică temperatură înregistrată vreodată pe timp de vară s-a înregistrat, în România, în luna iunie 1939. Atunci, la stația de la Vârful Omu s-au înregistrat -12 grade Celsius. În zonele locuite de oameni, cea mai mică temperatură a fost în iunie 1950 la Întorsura Buzăului, unde temperatura a fost de -2,7 grade Celsius.

Cu timpul, nopțile de vară au devenit din ce în ce mai călduroase. În ultimul deceniu, media minimelor a fost de +20 grade la câmpie și +15 la cotele mai înalte. La ultimele calcule din anul 2021, pe data de 19 august temperaturile erau sub normalul perioadei: Omu (-0,7 C) și Stâna de Vale (+2,1 C).

Care au fost extremele de temperatură înregistrată în lume?

Terra este o planetă a extremelor. În același timp se pot înregistra temperaturi arzătoare într-un loc, iar în alt colț al globului să fie la minima de îngheț. Astfel că, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de -89,2 grade Celsius la stația sovietică Vostok din Antarctica, în data de 21 iulie 1983.

La polul opus, cea mai fierbinte temperatură înregistrată a fost de 54 grade Celsius, în data de 20 iunie 2013, în California.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot