Care este cea mai mică temperatură înregistrată vara în România?

03.07.2023
Care este cea mai mică temperatură înregistrată vara în România?

România este un stat care se bucură de patru anotimpuri. Vara este călduroasă și uscată, cu temperaturi ridicate. Toamna este caracterizată prin ploi și căderi de frunze. Iarna este anotimpul în care peisajul este îmbrăcat în zăpadă. Primăvara natura revine la viață, totul devenind verde, cu ploi sporadice. Cu toate acestea mai există variații de temperaturi. Care a fost cea mai mică temperatură înregistrată pe timp de vară în România?

Cea mai mică temperatură din România pe timp de vară

România

Conform calendarului, temperaturile ridicate încep cu luna iunie. Cu toate acestea, căldura începe să-și facă simțită prezența începând cu luna mai. Luna iunie are variații de temperaturi, ploile și căldura fiind motivele principale ale acestei luni. Pe când iulie și august sunt luni uscate, în care temperaturile cu greu scad sub 25 de grade Celsius, depășind chiar și 35 de grade Celsius, la umbră.

Mai pune o haină pe tine, că seara se lasă frigul, așa spune un îndemn al secolului trecut.

Vara, temperaturile cu greu scad la minimul de îngheț. Conform arhivelor, cea mai mică temperatură înregistrată vreodată pe timp de vară s-a înregistrat, în România, în luna iunie 1939. Atunci, la stația de la Vârful Omu s-au înregistrat -12 grade Celsius. În zonele locuite de oameni, cea mai mică temperatură a fost în iunie 1950 la Întorsura Buzăului, unde temperatura a fost de -2,7 grade Celsius.

Cu timpul, nopțile de vară au devenit din ce în ce mai călduroase. În ultimul deceniu, media minimelor a fost de +20 grade la câmpie și +15 la cotele mai înalte. La ultimele calcule din anul 2021, pe data de 19 august temperaturile erau sub normalul perioadei: Omu (-0,7 C) și Stâna de Vale (+2,1 C).

Care au fost extremele de temperatură înregistrată în lume?

Terra este o planetă a extremelor. În același timp se pot înregistra temperaturi arzătoare într-un loc, iar în alt colț al globului să fie la minima de îngheț. Astfel că, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de -89,2 grade Celsius la stația sovietică Vostok din Antarctica, în data de 21 iulie 1983.

La polul opus, cea mai fierbinte temperatură înregistrată a fost de 54 grade Celsius, în data de 20 iunie 2013, în California.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot