Cum arată lumea la -89,2 grade Celsius? De ce morții nu pot fi îngropați?

04.11.2019
Cum arată lumea la -89,2 grade Celsius? De ce morții nu pot fi îngropați?

La -10 sau -15 grade Celsius este cumplit de frig și, de obicei, suntem tentați să mai punem o geacă pe noi. Totuși, cum se simte frigul la -89,2 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din istorie înregistrată pe Terra?

Cum resimte organismul frigul dur?

Cea mai scăzută temperatură din istorie la nivelul solului a fost înregistrată pe data 27 iulie 1983, la stația Vostok din Antarctica. În acea zi de vară, termometrele au indicat valoarea de -89.2° Celsius. Întrebarea este: cum resimte organismul frigul acesta? Conform oamenilor de știință, la minus 89,2 grade Celsius, este atât de frig încât oamenii nici nu pot respira corespunzător și îi doare fizic dacă trag acel aer rece în piept.

De cele mai multe ori, cercetătorii care se află la stația Vostok din Antarctica trebuie să respire printr-un tub care aduce aer cald în haina printr-o mânecă și îl încălzește. Sub nicio formă, oamenii de știință nu trebuie să respire un aer atât de rece întrucât riscă să moară.

E adevărat că eschimoșii se sărută cu nasurile?

Cu toate acestea, pe data de 10 august 2010, un satelit a înregistrat o temperatură de minus 93,2 grade Celsius într-o depresiune muntoasă din Antarctica, la 3.900 de metri altitudine. Totuși, temperatura a fost măsurată prin teledetecție și nu prin termometre la sol.

Orașul Oymyakon din provincia Yukutsk, Siberia, este așezarea locuită considerată cel mai friguros loc de pe Terra. Aici, temperaturile scad constant sub valoarea de -40 de grade Celsius. În Oymyakon sunt în jur de 500 de locuitori.

Localnicii din așezarea siberiană se încălzesc cu combustibili precum lemnul sau cărbunele și, pentru că regiunea nu este prietenoasă cu agricultura, oamenii se hrănesc cu carne de ren sau de cal. Locuitorii din această localitate sunt mai ales pescari sau vânători.

În Oymyakon, durata unei zile variază de la 3 ore, în luna decembrie, la 21 de ore, pe parcursul verii.

Ce se întâmplă la -50 de grade Celsius în orășelul Oymyakon?

Pădure din apropierea orasului Oymyakon

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot